zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Kondilomi

1. Pitanje: Poštovani doktore, imam pitanje vezano za kondilome koji su mi otkriveni na pregledu 28. maja ove godine.

Na nalazu piše da je klinički uredan, Papa test negativan. UZV- odjek endometrija 10 mm. Desno vodeći folikul 26×20 mm. Kolposkopija – SKG vidljiva po velikim usnama, stražnjoj komisuri, vagini i porciji brojne nakupnine kondiloma u vidu bjeličastih naslaga. Porcija dobro prima jod. Dg- Vulvovaginititis chr condyllomatosa Th-za tuschae cum Efudix. Lokalno Canesten 1 vag. Pregled partnera!

Doktor je rekao da će Kondilome tretirati ovom kremom 10 puta na svakih 7 dana. Partner treba da se javi kod njega na pregled i tretman. Ono što mene zbunjuje su neki navodi koje sam pronašla da Kondilome nije potrebno tretirati ukoliko nisu vidljivi te ne prave smetnje (što je kod mene slučaj jer su bili vidljivi samo pod Kolposkopom) i da se u mnogim slučajevima povuku sami uz podizanje imunološkog sistema. Bila bih vam zahvalna ako biste mi Vi dali svoje mišljenje?! M.T. (26)

Odgovor: Kondilomi u najvećem broju slučajeva prođu sami, prije ili kasnije, zavisno od imunološkog stanja organizma.  Pojavi ih se nekoliko, ne šire se pretjerano, i za nekoliko mjeseci do 2 godine organizam se sam izbori sa njima, tj. bradavice se  povuku, ali virusi ostaju i dalje u ćelijama. Nekada se desi da se ponovo jave, kada imunitet opadne, ali većinom se ne javljaju opet. Ovako je sa većinom, dok kod manjeg broja žena se zna desiti da se počnu širiti velikom brzinom, pa se kroz bukvalno nekoliko dana prošire u tolikoj mjeri da je jedino rješenje uklanjanje operativnim putem, isjecajući i manju ili veću količinu kože zajedno sa njima. Doktor koji vam je preporučio tretman sigurno je imao razlog za to, vjerovatno vođen time što su kondilomi nađeni i u vagini, i spolja, procjenjujući da ih je već sada toliko da se neće tako lako povući sami od sebe. To je i po meni bolje rješenje, jer se ne može sa sigurnošću znati kako će se situacija razvijati, tj. hoće li se širiti dalje ili ne. Potrebno je, kako je je i preporučeno, da i partner ode na pregled, da bi se vidjelo da li kondilomi postoje i kod njega. I još, vezano za probleme i kolposkopiju – oni ne daju nikakve probleme dok se ne prošire u enormnoj mjeri,  osim povremenog svrbeža, i to na koji način su viđeni je manje bitno od toga da su viđeni.

Nezaliječena bakterija

2. Pitanje: Poštovani, u posljednjih godinu dana imam stalnog partnera. U oktobru 2014. godine, počeli su da se javljaju problemi, pojačan sekret neugodnog mirisa, nakon čega sam se obratila ginekologu. Inače, nismo koristili nikakav vid zaštite prilikom odnosa. Urađen mi je papa test, koji je bio negativan. Koristila sam polyginex vaginalete 6×1, nakon čega mi je urađen bris grlića materice, izolacija mikroplazmi, RT PCR Chlamydia trachomatis i bakteriološki pregled brisa vagine.

Rezultati brisa na mikroplaymu su pokazali Ureaplasma urealyticum u broju većem od 104 ccu Mycofast/ml. 

Doktorica je i partneru i meni dala sumamed 500 1×1 – 3 dana, doksicilin 2×1 10 dana, a meni još vaginalete eritromicin 1×1 10 dana. Nakon toga nisam imala nikakvih problema, sve do prije par dana. Da li je ta bakterija bila samo zaliječena ovim prethodnim liječenjem pa se sad ponovo aktivirala? Kakve mogu biti posljedice po oba partnera? Šta trebam preduzeti, da li ponovo brisevi ili šta već? I da li partner treba da se obrati urologu? Unaprijed hvala. Marija (28)

Odgovor: Trebali ste odraditi kontrolni bris po završenoj terapiji, da bi se znalo da li ste izliječeni, ili ne. Terapija koja vam je oboma propisana je dobra, jer u većini slučajeva daje rezultat. S druge strane, kod priličnog broja žena je potrebna dugotrajnija terapija, jer je i sama infekcija duže trajala. Dugotrajnije infekcije su moguće, jer ove vrste mikroorganizama u pravilu ne izazivaju tegobe dovoljno izražene da bi se žene odlučile na odlazak ginekologu. Vjerovatno je ovo slučaj i kod vas, te ostaje da uradite ono što sam na početku spomenuo. Partner može takođe uraditi bris uretre, pošto postoji mogućnost da on nema infekciju, te samim tim nema potrebe da i on koristi terapiju koja će vama biti preporučena.

Histeroskopija – posmatranje unutrašnjosti materice uz pomoć kamere

3. Pitanje: Poštovani, imam veliki problem: Osam godina sam u braku i nije došlo do trudnoće. U tom periodu sam radila dvije vantjesne i jednu insemenaciju; ništa nije dovelo do začeća. Na pregledu hsg mi je nađen mali prostor kako to doktori nazivaju “dvoroga materica”, ali dr Simbičić je rekla da prostor nije alarmantan i da može doći do trudnoće. Predloženo mi je da se uradi Kolposkopija ili kako je objasnila dubinski pregled kamerom materice i jajnika. Mene zanima da li mogu kod Vas taj pregled da uradim ?! Hvala unaprijed, s poštovanjem, Marijana.

Odgovor: Pretpostavljam da je doktorica mislila na histeroskopiju, jer je kolposkopija metoda kojom se grlić materice posmatra pod određenim uvećanjem, izvana. Histeroskopija je, s druge strane, endoskopska metoda kojom se, uz pomoć kamere, posmatra unutrašnjost materice, a ne jajnika. Histeroskopija nije samo dijagnostička metoda, već i terapijska, jer se u toku same procedure mogu uraditi određeni zahvati, poput polipektomije, miomektomije, resekcije septuma…

Ova metoda se rutinski radi na ginekologiji KCBL-a, te se uobičajenom procedurom možete naručiti na pregled.

Podvezivanje jajnika

4. Pitanje: Poštovani, trudnica sam po treći put, dva carska reza, vjerovatno će biti i treći. Željela bih (nakon poroda) podvezati jajnike. Moje pitanje je da li se to radi kod nas u UBKC Banjaluka i naravno Vaše mišljenje o tom zahvatu? Hvala. Ž. (39)

Odgovor: Ovaj zahvat kratko traje, i u vašem slučaju, radiće se u toku samog carskog reza. Naravno, može se odraditi i kasnije (laparoskopski), ukoliko do carskog reza ne budete sigurni u svoju odluku. Treba naglasiti da se radi o presijecanju i podvezivanju jajovoda, a ne jajnika.

Što se tiče odluke o ovom zahvatu, presudno je mišljenje pacijenta, a ne ginekologa. Dakle, kada budete donijeli konačnu odluku, pismeno se obratite rukovodstvu KCBL-a i ginekologije da bi se vašem zahtjevu izašlo u susret. Ukoliko vas zanima da li će to imati neke negativne efekte na vaše zdravstveno stanje, to do sada nije bio slučaj.