Dizajner Milenko Đurić u posljednjih 15 godina napravio je preko 3.500 modela muških cipela koji se nose širom BiH, ali i u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Grčkoj, SAD… “Ženske cipele ne pravim iz principa”, kaže on.

milenko djuricNe može čovjek u glavi da zamisli, što ja mogu da napravim” moto je banjalučkog dizajnera muških cipela, Milenka Đurića, koji je u posljednjih 15 godina napravio preko 3.500 modela koji se nose širom BiH, ali i u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Grčkoj, SAD…

Prve cipele je napravio još kao učenik, sa 15 godina i to na šivaćoj mašini, od posuđenih kalupa, ali sa mnogo entuzijazma i volje i prodao ih je za, kako kaže, “dobru lovu”. Garancija cipela je bila svega sedam dana, a nošene su duže od tri godine, piše “Press RS”.

Životni poziv

“Nikada nisam planirao da budem dizajner cipela. Školu učenika u privredi, obućarski smjer, upisao sam sasvim slučajno jer nisam bio tu kada je bio upis, pa sam se između jedina dva preostala zanimanja, metalostrugar i obućar, odlučio za ovo drugo. Kada sam prvi put otišao na praksu, nije mi bilo zanimljivo, pa sam sebi našao privatnu praksu. Igrom slučaja naišao sam na vanserijskog talenta u ovom zanatu Dragutina Modića zvanog Cigo iz Čelinca i njegova ljubav prema pravljenju cipela prešla je na mene i tada sam se i zaljubio u ovaj zanat. U međuvremenu sam se prebacio u Ugostiteljsku školu, ali me obućarski zanat toliko zainteresovao da sam nastavio da idem i u jednu i u drugu školu“, priča Đurić.

milenko djuric cipele-2
Ovaj talentovani dizajner cipela, kojem je trebalo samo sedam dana prakse da shvati da je to njegov životni poziv, kaže da pravi isključivo muške modele cipela i da ženske cipele ne pravi iz principa.

“Iznerviralo me je to što sam muške cipele mogao da kupim samo u bež, crnoj i eventualno smeđoj boji, dok je ženskih cipela bilo svih mogućih vrsta i boja. Imam mnogo molbi da pravim ženske cipele, ali ja ostajem pri svome. Za svoje vjenčanje dizajnirao sam cipele sebi, a supruzi, iako je tražila, rekao sam da je mogu naučiti da pravi sama”, nastavlja Đurić. Cipele koje jednom izađu iz njegove radionice, više ne pravi.

Ljubav, a ne posao

Svaka cipela je unikat, a prepoznatljiv je po udobnosti i ekstravagantnom stilu, koji posljednjih godina ima sve više poštovalaca, a kaže da ko jednom kupi njegove cipele, uvijek se vraća.

“Za gornji dio cipela koristim isključivo prirodne materijale, odnosno razne vrste kože. Dešava se da je par cipela potpuno različit, da su sastavljene od više boja, a jednom sam čak zbog opklade napravio cipele od 250 različitih dijelova, jer su mi drugovi govorili da je to nemoguće. Inspiraciju nalazim svuda i u svemu, a najmanje u izlozima cipela”, kaže ovaj umjetnik. Na pitanje zbog čega nema butik, odgovara da cipele pravi iz ljubavi.

milenko djuric cipele-3

“Izgubila bi se ta čar i onda bi to postala komercijalna stvar. Nekad imam inspiraciju da za mjesec dana napravim 50 modela, a nekad ne mogu napraviti nijedne. Mogu, ali onda nisam zadovoljan, a ako ja nisam zadovoljan ne mogu da ih prodam. Taj osjećaj kada napravim cipele je to što ne želim da izgubim nikad i zbog toga ne razmišljam o butiku ili komercijalizaciji svog proizvoda. Kao diplomirani ekonomista znam vrlo dobro kako bih trebao ili mogao da reklamiram cipele, ali mi to nije cilj. Imao sam ponudu da pravim cipele za mega popularnog čovjeka na Balkanu i odbio sam jer sam znao da bi me pozvalo još bar 500 ljudi da im pravim cipele i to bi dobilo dimenzije koje ne želim”, skroman je ovaj Banjalučanin, inače prvak Balkana u dizajniranju i pravljenju ručno rađenih cipela.

“Ženske cipele ne pravim iz principa”

Anegdota u vezi sa pravljenjem, odnosno nepravljenjem, ženskih cipela datira još iz srednje škole. On je trebalo da predstavlja školu na takmičenju maturskih radova koji su u ovom slučaju podrazumijevali pravljenje cipela. “Kada sam vidio koliko su očajni ti maturski radovi, odbio sam da učestvujem. Profesor je napravio kompromis, dao mi materijale, ja sam se zatvorio u radionicu i za 20 dana napravio 32 para potpuno novih ženskih cipela. To je bio posljednji put da sam napravio ženske cipele. Može mi se“, kaže kroz šalu Đurić, i dodaje da ženske cipele ne pravi iz principa.

Izvor: pressrs.ba