Opijanja i svađe mladih u gradskim parkovima, školskim dvorištima, haustorima, na parkinzima i drugim mjestima u gradu postala su uobičajena pojava zbog čega često mora intervenisati i policija.

Kako su objasnili u Centru javne bezbjednosti Banjaluka za prvih pet mjeseci ove godine izdato je 208 prekršajnih naloga i podneseno 142 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

– Policijski službenici su evidentirali 35 prekršaja samo zbog svađa, vike, nepristojnog ponašanja, tuče i fizičkog napada, a kojih je najviše bilo na Trgu Krajine i parku “Petar Kočić” – rekla je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović, dodajući da okupljanja lica sklonih asocijalnom ponašanju nije manjkalo ni na drugim mjestima u gradu.

Prema njenim riječima ko narušava javni red i mir svađom, vikom, nošenjem ili isticanjem simbola ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem biće sankcionisan novčanom kaznom od 50 do 300 KM. Takođe, za  narušavanje  javnog  reda  i mira  tučom i fizičkim napadom kazna je od 400 do 1.200 KM.

– Kako bi se smanjio broj ovih prekršaja, pored preventivnog i represivnog postupanja policijskih službenika, potrebno je da se uključe i drugi nadležni organi, organizacije i udruženja sve u cilju podizanja svijesti građana o štetnosti ovakvog ponašanja, a posebno svijesti roditelja kada su u pitanju maloljetnici – naglasila je Markanovićeva.

Penzionerka Jovanka Vukić, koja stanuje u Centru, kaže da ne prođe veče, a da policija ne interveniše po naselju zbog omladine koja se okuplja nedaleko od njene zgrade.

– Do ponoći se može nekako izdržati, ali kasnije nastaje vriska. Pretpostavljam da među tom omladinom, koja se okuplja u sitne sate oko zgrada, ima i djece iz komšiluka, zbog kojih noćima ne mogu da spavam – rekla je Vukićeva.

Dodala je da ne prođe veče, a da neko od stanara ne pozove policiju, ali džaba.

– Čim ih policija rastjera i ode, oni se vrate nazad i budu još gori, kao da nam se svete što smo ih prijavili – istakla je Vukićeva.

Student ekonomije Marijana J. priča da je, dok je bila mlađa, često sa drugarima iz studentskog doma, nakon što se kafići zatvore, odlazila u parkove ili pored Vrbasa.

– Bila sam svjedok opijanja, nedoličnog i bučnog ponašanja svojih drugara – rekla je ona.

Stručnjaci

Prema riječima sociologa za ponašanje maloljetnika primarna je odgovornost roditelja, ali oni često nemaju dovoljno uvida u ponašanje svoje djece.

Konzumiranje alkohola i drugi poroci među mladima su negativna pojava kojoj smo svi svjedoci. Osim porodice, važnu ulogu u vaspitanju igra i škola, koja pored obrazovanja ima i veoma važan zadatak u vaspitanju mladih.

Izvor: glassrpske.com, foto: ilustracija