zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Cista na lijevom jajniku

1. Pitanje: Poštovani, imam cistu na lijevom jajniku veličine 6,63x 4,85cm. Radila sam tumor markere i vrijednosti su:

AFP  4.8
Ca15-3  15.39
Ca125    13.00
HE 4       63.40
Ca19-9     8.4
CEA      6.05 +
Hcg-b     0.2

Interesuje me Vaše mišljenje za povišenost CEA 6.05 i pošto uz nekoliko terapija i silnih čajeva cista nije nestala da li preporučujete operaciju?!

Napomenula bih da sam cistu otkrila početkom 2014. godine i nisam imala nikakvih problema do unazad nekoliko mjeseci kad su mi menstruacije postale neredovne u trajanju i po 15 dana. Takođe, imam sve simptome rane menopauze: Valovi vrućine, promjene ponašanja, depresija, slabljenje pamćenja i koncentracije, umor i fizička slabost,.. Hvala, N. M. (43)

Odgovor: Markeri su, može se reći, mirni. Ako je samo jedan povišen malo iznad referentnih vrijednosti, to zahtijeva periodično praćenje. Budući da je cista dijagnostikovana prije godinu i po dana, izvjesno je da neće nestati sama od sebe, te je operativno rješenje ono koje se nameće. Generalno se smatra da sve ciste koje su veće od 5 cm u prečniku treba odstraniti, pogotovo one koje su ispunjene gušćim sadržajem, ili one koje imaju pregrade u sebi. Operativni zahvat u vašem slučaju bi bio urađen laparoskopskim putem, i oporavak bi bio prilično brz.

Mogu li dojilje da koriste anti-bebi pilule i tablete za odgodu menstruacije?

2. Pitanje:  Porodila sam se drugi put prije 10 mjeseci, prirodnim putem u 38. nedjelji bez ikakvih komplikacija. Još uvijek dojim bebu. Menstruaciju sam dobila sedam mjeseci nakon poroda. Do sada je bila redovna na 32 dan. Treba da dobijem sada 18.06. ,pa u sedmom mjesecu, otprilike 20. jula.

Pošto planiram da idem na more  18. jula,  menstruacija će mi da pokvari odmor i kupanje u moru sa djecom.

Moje pitanje glasi da li na neki način mogu da pomjerim menstruaciju, da je dobijem prije ili kasnije?!  Da li  smijem da koristim samo za jedan mjesec anti bebi pilule i tako ubrzam dolazak menstruacije?! Čula sam da postoje neke mini pilule koje mogu koristiti dojilje?  Još uvijek želim da dojim moju bebicu, ali i da uživam na moru bez menstruacije. Da li je to moguće? Hvala unaprijed. Aleksandra (39)

Odgovor: Generalno se dojiljama ne preporučuje korištenje preparata te vrste, mada neke od njih koriste kontraceptivne pilule sa malim dozama hormona. Ne preporučuje se iz razloga što se estrogen iz pilula, preko mlijeka, unosi u tijelo bebe i tu može izazvati neke promjene, koje realno nisu previše ozbiljne, ali ih ne treba ni zanemariti, pogotovo kada se uzme u obzir razlog zbog kojega se pilule uzimaju.

Slična je situacija i sa progesteronom, i analizama progesterona, poput Primolut Nor preparata, koji se najčešće koristi za odlaganje ili tempiranje ciklusa. Zbog većih doza aktivne supstance u ovim preparatima, a koje prelaze u mlijeko, ni oni se ne preporučuju dojiljama.

Neredovne menstraucije, a želim bebu

3. Pitanje: Poštovani, neredovna mi je menstrucija. Treći mjesec mi ginekolog prepisuje Duphastone za regulacije, na posljednjem ultrazvuku je vidio da nema ovulacije. A htjela bih trudnoću, da li mi možete reći šta bi mogla koristiti za ovulaciju da ju potaknem.. Hvala N.T.

Odgovor: Samoinicijativno, i bez kontrole ginekologa – ništa.

Duphastone ne djeluje na ovulaciju, već ne neredovne cikluse. Ovako, bez dovoljno podataka, godina starosti i sl., ne mogu Vam preporučiti ni šta da radite od pretraga, jer ne znam šta ste do sada već uradili. Ako pokušavate ostati u drugom stanju već duže vrijeme (godinu dana), trebali biste se ozbiljnije posvetiti  dijagnostici, a tek nakon toga razmišljati o eventualnoj terapiji. Ovo iz prethodne rečenice važi i za partnera.

Kada je vrijeme za spermiogram i prohodnost jajovoda?

4. Pitanje: Poštovani dr Zolak, suprug i ja imamo nezaštićene odnose od ljeta 2013. godine, jer želimo bebu. Od samog početka sam imala jednu, drugu, pa treću bakteriju koje sam liječila antibiticima, pa sam bila na terapiji jer mi je uočen polip koji se kasnije povukao. Ginekolog mi je preporučio da uradim hormon Progesteron, nakon čega sam bila na terapiji sa Clomifen tabletama, za podsticaj ovulacije. Naglasila bih da smo prošle godine, sticajem okolnosti, bili razdvojeni mjesecima, pa i nije bilo prilike da imamo odnose. Suprug još ništa nije radio, jer je ginekolog savjetovao da prvo ja uradim gorepomenute nalaze.

Šta nam Vi sada preporučujete? Da li je prošlo dovoljno vremena za spermiogram i prohodnost jajovoda ili da još sačekamo, s obzirom na prošlogodišnje okolnosti? Nisam radila nalaz štitne žlijezde, iako mi to svi govore da uradim, ali mi je ginekolog rekao da ne bih uopšte imala ovulaciju da imam problema sa štitnjačom. Od polnih hormona radila sam samo Progesteron, da li je to dovoljno? Hvala Vam, Tamara (30)

Odgovor: Poslije godinu dana nezaštićenih odnosa, ako ne dođe od trudnoće, treba ozbiljno i sistematski odraditi dijagnostiku infertiliteta kod oba partnera. Neke stvari, poput spermiograma, treba uraditi odmah, jer je besmisleno ići sa obimnim i dugotrajnim pretragama kod žene, ako muškarac ima loš spermiogram. Slično je i sa prohodnošću jajovoda, treba je provjeriti na početku, jer ako su oni neprohodni od trudnoće prirodnim putem nema ništa. 

Da rezimiram, i kao što sam u prethodnom odgovoru napisao, vrijeme vam je da se ozbiljno posvetite dijagnostici infertiliteta, pa tek nakon toga se može govoriti o mogućim terapijskim procedurama.