Ako vam je frižider u neredu, to vam svakako otežava pronalaženje nekih sastojaka, ali i da budete u toku kada su u pitanju rokovi trajanja. Zato je potrebna hitna reorganizacija.

Najviše mjesta možete da napravite ako za svaku vrstu hrane odredite mjesto. Na taj način olakšaćete pronalaženje stvari, ali i produžiti svježinu vašoj hrani.

Ako vam je frižider pretrpan hranom, prvo ga dobro očistite prije nego što krenete u organizaciju.

Pretrpan frižider

Ukoliko niste zainteresovani za potpunu reorganizaciju frižidera, onda bar obratite pažnju na police na vratima. Vrata frižidera su daleko najtoplije područje, tako da ovdje treba da čuvate samo one namirnice, koje ne treba da budu veoma hladne da bi ostale svježe.

frižider

Mlijeko i mliječni proizvodi se kvare najbrže, tako da treba da ih držite na najhladnijem mjestu u vašem frižideru: na donjoj polici u stražnjim uglovima. Ako često koristite ove namirnice, pokušajte da ostavite „čist prolaz“ do nazad, tako da možete lakše da ih dohvatite.

Jaja pripadaju vrsti namirnica, koja ne podnose ni previše toplu ni previše hladnu temperaturu. Da biste im ovo omogućili, stavite ih u sredinu frižidera i čuvajte ih u originalnim pakovanjima, bez obzira na police za jaja, koje obično dolaze ugrađene u vratima frižidera.

Voće i povrće

Frižideri obično imaju dvije police, jednu za meso i drugu za povrće. Polica za meso je najhladnije mjesto u vašem frižideru. Postavljena je na dno, tako da kapanje sa mesa ne bi pokvarilo ostalu hranu. Uvijek čuvajte meso na ovoj polici i zapakovano, sve do trenutka kada krenete u pripremanje jela.

frižider

Svježe povrće voli vlažnost, a to je upravo ono za šta su napravljene police za povrće u frižiderima. Čuvanje u policama za povrće odložiće procese uvenuća i kvarenja, a neki frižideri imaju i kontrolu vlažnosti na ovim mjestima.

Za razliku od povrća, većina voća se najbolje očuva u manje vlažnoj sredini, jer to sprečava nastanak plijesni. To otprilike znači da ne biste trebali čuvati zajedno voće i povrće. Ako imate dvije police za povrće sa mogućnosti podešavanja, jednu možete da odredite za čuvanje voća, te da podesite kontrolu vlažnosti. Ako ne, onda čuvajte povrće u policama, a voće smjestite tako da bude na hladnom i dalje od vrata. Takođe, neke vrste voća jednostavno se nikad i ne čuvaju u frižideru.

Zapakovana hrana, poput, recimo, jogurta, može da se drži na gornjoj polici, koja je najtoplije mjesto kada su police u pitanju. Budite sigurni da obratite pažnju na rok trajanja ovih proizvoda, te da ih uklonite kada rokovi isteknu.

Izvor: lifepressmagazin.com