Prilagođavanje izgleda eksterijera vašeg doma je jedan od načina da se stvori prostor koji odražava vašu ličnost.

Postoje mnoge jeftine ideje kojima možete da se pozabavite i koje će donijeti visoki uticaj bez visoke cijene.

Stvaranje moderne, lijepe bašte i dvorišta ne mora da košta mnogo. U stvari, savremene bašte u časopisima danas je moguće napraviti zahvaljujući kreativnim dizajnerima koji koristi materijale i biljke koje je lako pronaći i koje su prije svega ekološke.

Budite kreativni i osmislite svoje jeftine ideje za uređenje

Prvo, razmotrite prostor koji imate i za šta ćete ga koristiti. Da li imate veliko dvorište i da li volite da provodite vrijeme u svom dvorištu? Odredite šta želite od svog dvorišta i koje funkcije biste voljeli da imate. Mi smo okupili nekoliko jeftinih ideje koje će vam pomoći da kreirate dvorište u kojem ćete uživati.

Koristite geometrijske šare prilikom uređenja

Jedna od jeftinih ideja koja stvara veliki vizuelni uticaj je upotreba finišera i površinskog sloja. Ako imate neiskorišćeni prostor tla u vašem dvorištu ili golu zemlju koju želite da prikrijete, upotreba recikliranog materijala je odlično rješenje. Napravite mozaik po vašem izboru. Koristite mahovinu između šavova za veći kontrast. Kombinacija ova dva materijala je vrlo jeftina i izgleda vrlo efektno.

Još jedna odlična opcija za stvaranje mirisnog puta u vašem vrtu je upotreba biljaka, limuna ili majčine dušice u vašem mozaiku. Ove biljke polako rastu, zahtjevaju minimalno održavanje, jestive su i oslobađaju lijep miris. Ako treba da kreirate put kroz vaše dvorište, ovo je jedna od najboljih i najjeftnijih ideja.

Potražite reznice od prijatelja

Postoji mnogo vrsta cvijeća i biljaka koje rastu iz reznica. Prije nego što krenete u rasadnik da kupite biljke ili sadnice pitajte prijatelje da vam daju reznice iz njihovog vrta. Nekoliko prelijepih vrsta cvijeća i biljaka dotjeraće izgled eksterijera vašeg doma.

Saksije u vašem vrtu

Vi vjerovatno već imate saksije u kojima sadite cvijeće ili biljke. Ukoliko želite da osvježite svoje dvorište novim saksijama, umjesto da kupujete nove iskoristite staru burad, gume, sanduke. Promijenite svrhu različitim predmetima iz domaćinstva, starim stolicama, stolovima, zasadite cvijeće i dodajte dubinu i dimenziju u vašem vrtu. Na ovaj način ćete dati vizuelnu ključnu tačku vašoj bašti.

Još jedan jeftin ali savremeni način da uljepšate svoje dvorište jeste da obojite saksije u smjelim bojama. Ako koristite saksije od terakote, potopite ih u vodu na sat vremena prije lakiranja bojom.

Višegodišnje biljke

Višegodišnje biljke se vraćaju iz godine u godinu, dok jednogodišnje biljke žive samo jednu sezonu. Zaštitie svoj budžet birajući za svoje dvorište višegodišnje biljke. Koristite ukrasne trave. Kombinacija trava dodaće teksturu, boju i moderan izgled vašoj bašti. Ukrasna trava pomoći će da vaš pejzaž izgleda lijepo dizajniran i skupo.

Koristite šljunak

Šljunak je lak za održavanje, izdržljiv i relativno jeftin. Koristite šljunak na mjestima gdje biljke ne napreduju, gdje imate problem sa isušivanjem tla ili u oblasti kojoj je potreban arhitektonski, moderan izgled.

Valoviti čelik, stari predmeti i stari bakar mogu se vješto reciklirati u jedinstvenu karakteristiku u vašem dvorištu. Jedan od najlakših mjesta za početak je dodavanjem neočekivanih materijala vašoj ogradi ili zidu u bašti.

Budite kreativni i iskoristite jeftine ideje za uređenje da uljepšate vaše dvorište.

Izvor: zenskimagazin.rs