zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Problemi sa bakterijama nakon carskog reza

1. Pitanje: Poštovani dr. Zolak, majka sam jednog djeteta kojeg sam rodila carskim rezom prije 6 godina. Poslije carskog sam otkrila da sam se zarazila bakterijom Proteus mirabilis, dugo sam je liječila, da bi na kraju bila urađena st post biopsiam mucosae v urinariae – hronični cistitis… Poslije toga, dugo sam bila pod terapijama:  stalno Eserihija coli, stafiloocus,..

Ciklus mi traje 3 dana, migrene jake, čak povraćanje.

Nedavno  sam išla na kontrolu i urađena mi je urinokultura Enterobacter Klebsiela…

Dg. Erythroplakia PVU Colpitis
NALAZ  VS: III (BAKT.) VI
PAPA NEGATIVAN

Terapija Cefaleksin caps 5 dana 4*1, Bactrim 5 dana 2*2, Gentamycin 1*1 5 dana, zatim Nistatin 1*1.

Od kako nistattin koristim pojavila mi se sukrvica i neki ugrušci.

Javila sam se doktorici i na pregledu mi je  odmah rekla da to normalno, te da zbog te Erythroplakia nastavim sa vaginaletama i da kasnije uradim cervikalni bris.

Zanima me Vaše misljenje, terapija i savjet? Da li trebam na još neke pretarge? Slađa (30)

Odgovor: Vi očigledno imate nešto komplikovaniji hronični cistitis, i jedino što vam mogu preporučiti, ako su tegobe zaista dosta izražene, jeste da se obratite nekoj od specijalizovanih uroloških ordinacija, kojih kod nas nema. U Beogradu ih ima sigurno, u Zagrebu, Sloveniji takođe.

Preporuka je ove vrste, jer je i samo liječenje komplikovanije, i zahtjeva određene procedure koje se ne rade kod nas, iz razloga što takvih pacijenata nema u velikom broju.

“Mutma” materica?!

2. Pitanje: Sta znači mutma materica? M. G.

Odgovor: Ne znači ništa, pa se vjerovatno radi o tome da ste pogrešno razumjeli nešto što je rečeno ili napisano od strane doktora.

Moram mirovati, a ja bih na more…

3. Pitanje: Pozdrav! Trudnica sam u 27. nedjelji. Ginekolog mi je na zadnjem akušerskom pregledu na nalazu napisao “u granicama normalnog”, ali i mirovanje. Objasnio mi je da prstom može ući u vanjsko ušće grlića, ali ne i u unutrašnje. Kaže da sam ja kriva, jer se nisam čuvala (dosta hodam, a malo sam i trenirala, jer se super osjećam).

Nalazi su mi svi super. Ja imam jaaaaku želju da idem na more. Vožnja bi trajala tri sata. Njegovo je mišljenje da ne idem, ali nikako da se pomirim s tim.

Željela bih još jedno mišljenje o mom stanju i koliko ono zahtjeva mirovanje, tačnije šta se podrazumijeva pod mirovanjem. Jelena (26)

Odgovor: Ako je u pitanju prva trudnoća, a po godinama vjerovatno i jeste, ništa drugo mi ne ostaje, sem da se složim sa onim što je kolega preporučio. Moram se složiti iz prostog razloga što znam da postoje situacije u kojima se  dese neželjene stvari, na koje niko ne može uticati, i da zbog toga ne treba sebe, ili vas dovoditi do toga da se pitamo “šta bi bilo kad bi bilo, ili da je bilo“.

Znači, da pojasnim – iako vjerujem da će sa vašom trudnoćom biti sve u redu, išli na more ili ne, moram preporučiti mirovanje, jer u suprotnom, kada bi se
desilo nešto neželjeno, vi biste se pitali ( i prebacivali sebi, a i meni), da li je stvarno tako trebalo da bude, tj. da sam mirovala ne bi se ovo desilo.

Zbog svega navedenog, i vašeg mira, mislim da biste trebali ispoštovati preporuke, jer na kraju krajeva, mora će uvijek biti.

Dlačice na bradi

4. Pitanje: Poštovani, nemam nekakve posebne tegobe, osim što me jako nerviraju dlačice na bradi. Radila sam hormone, moj ginekolog kaže da su uredni. Nisam radila hormon štitne  žlijezde.Molim Vas kažite šta treba da uradim da nestanu,  jako mi smeta. Dijana (35)

Odgovor: Ako su odrađeni hormoni koji mogu uticati na pojačanu maljavost, i ako su oni uredni, imate dvije mogućnosti za rješenje problema. Prvi je hormonska kontracepcija, koja u većini slučajeva smanjuje količinu i kvalitet neželjenih dlačica, i druga je trajna depilacija (IPL, laser).

Ja bih vam preporučio depilaciju.

Obavještenje: Drage naše Banjalučanke, tokom narednog perioda ćemo napraviti predah, te će se dr Zolak, barem što se nas tiče, malo odmoriti! Sa obnovljenom energijom, spremno će dočekati vaša pitanja već prve sedmice septembra mjeseca tekuće godine. Do tada, napravićemo kratak rezime kojih smo se sve pitanja dotakle sa dr Zolakom, a pitanja i dalje možete slati na gore navedenu adresu.

Dr Zolaka možete lično kontaktirati na UBKC Banjaluka, na odjelu Konzervativne ginekologije ili u ordinaciji Ristić.