Soda bikarbona je neizostavni sastojak svake kuhinjske fioke. Međutim, iako nam je na dohvat ruke, veoma rijetko je koristimo. Sve se iscrpljuje na kašičicu-dvije u nekom receptu za kolače, ili kao narodni lijek protiv kiseline u želudcu. Međutim, soda bikarbona ima jako abrazivno svojstvo, pa je zbog toga veoma efikasna za čišćenje raznih stvari u kući. Ovo su samo neke.

Čišćenje nakita

Srebrni nakit zna da izgubi sjaj i potamni od dugotrajnog nošenja. Da bi vam minđuše iliprsten opet sijali, očistite ih sa sodom bikarbonom, tako što ćete napraviti pastu u razmjeri tri mjere sode bikarbone, jedna mjera vode. Čistom krpom nanesite pastu, a onda sve isperite.

Pranje voća i povrća

Danas se voće i povrće agresivno prska brojnim hemikalijama, pa ako niste u prilici da jedete domaće, neprskano, onda ga potopite u vodu u koju ste stavili kašičicu, ili dvije sode bikarbone. Ona će ukloniti svu nečistoću i štetne materije.

Za osvježavanje sportske opreme

Nakon nekog treninga, ili dugotrajne šetnje, patike baš i ne mirišu lijepo. Međutim, soda bikarbona može i to da riješi. Dovoljno je da napravite rastvor sode bikarbone i vode i stavite u neku bočicu sa prskalicom, a onda naprskajte unutrašnjost patika. Na isti način osvježite i sportsku torbu.

Čišćenje kante za smeće

Rijetko nam padne na pamet da i ova posuda, u koju svakodnevno odlažemo đubre, zaslužuje povremeno čišćenje. Ako se ne održava, iz nje se vremenom šire neprijatni mirisi i stvaraju se fleke koje se teško skidaju. Upravo njih može da skine soda bikarbona, posuta na čist sunđer. Drugi način je da se napravi rastvor od 4 supene kašike sode i litar vode.

Izbjeljivanje veša

Ako vam je bijeli veš izgubio onu snježnu bjelinu, stavite u mašinu za veš, pored praška i šolju sode bikarbone. Veš će ponovo zablistati savršenom bjelinom.

Čišćenje frižidera

Još jedno mjesto u kući odakle ne mora uvijek da miriše lijepo, ako se ne održava, jeste frižider. Soda bikarbona je odlična za njegovo čišćenje zato što apsorbuje sve mirise hrane, a potpuno je neškodljiva ako slučajno dođe u kontakt sa hranom. Stavite šoljicu napunjnu sa njom u frižider i svi neprijatni mirisi će nestati.

Izvor: wannabemagazine.com