Može da se kombinuje uz roštilj, a odličan je i kao namaz za doručak.

Domaći ajvar je omiljena zimnica u svakom domu, pa će vas ovaj provjereni recept sigurno obradovati. Postupak pripreme je jednostavan, a potrebno je da pažljivo pratite uputstva.

Od sastojaka potrebno vam je:

-10 kilograma crvene paprike

– 3 velika patlidžana

– 5 dcl ulj

– so po ukusu

– 1 veća kašika šećera

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

Priprema:

U pećnici ispecite papriku pa joj oljuštite koru i očistite je od sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocjede pa nastavite sa radom za sat do dva.

U pećnici ispecite i patlidžane, oljuštite ih i ocijedite. Ocjeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobijenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite da kuvate.

Smjesu miješajte što više, a postupno tokom kuvanja dolivajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije kraja kuvanja dodajte so i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kutlačom pređite po dnu – ako kutlača za sobom ostavlja trag kojim možete vidjeti dno lonca. Tegle pripremite dok se ajvar kuva. Zagrijte ih u pećnici na 50 stepeni, a ajvarom ih punite nakon što ste ga sklonili sa vatre.

Kada ih napunite, na vrh svake tegle dolijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Držite ih na jednom mjestu, prekrivene zatvaračem, folijom ili krpom. Nakon što tako odstoje jedan dan, odnesite ih na neko hladnije i mračnije mjesto.

Izvor: stil