milica psihologSvakog utorka na vaša pitanja odgovara Milica Pavlović Petković, psiholog i kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut; predsjednik Savjetovališta za djecu, adolescente i odrasle “Ipostatis“ i član Društva psihologa Republike Srpske.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com, s naznakom “za psihologa“.

Da li bi mojoj ćerki psihoterapija pomogla?

1. Pitanje: Poštovana  gosp. Petković, izuzetno  mi  je  drago  što   i  kod  nas konačno  postoji ovako  savjetovalište. Imala  sam  priliku  da  se  sretnem  s  Vama u  ambulanti  na  Dolcu, ali  to  je  manje  važno.  Ja  tražim, a  i  trebam pomoć  za  svoju  kćerku. Ako  mi  dozvolite,  objasnila  bih  Vam  o  čemu  se  radi.

Ona  ima  28 god. i prije 3 godine  doživjela  je  jaku  psihološku  reakciju, bila  je  student i  to  dobar  na  farmaciji. Stacionirana  je  na psihijatrijskom  odjeljenju 18 dana.

Dolazila  je  i  kod  Vas  na  Dolac  i  radila  psiho  test, i  tad  mi  je  rečeno  da  od  njenog  školovanja  više  nema  ništa.

Ljekar  koji  je  vodi  je  dr. Babić, jako  dobra i  uz  sve stručna i ima  odličan  pristup  prema  njoj. U početku  su  to  bile  doze  Leponexa  od  25 mg. haldol, 2 mg. mendilex. S vremenom  doze  su  smanjene,  a  pojedini  lijekovi isključeni.

Na  posljednjoj kontroli  doktorica  joj  je  napisala  Kventiapin  od  25 mg. Dok je pila Kventiapin, bilo je sve u redu, ali nije bilo sna, odnosno gotovo da nije spavala, kao da je bila u nekom polusnu.

Sama  se  vraća  na  Leponex i  pije  ga  2x  po pola  tbl.

Pitate  se  vjerovatno  zašto  vam  sve  ovo  pišem kad  ima  svog psihijatra?! Ali ona  ima, tj. ostao  je strah  od  ljudi, sve  što  je  novo, što  je  nepoznato  u  njoj  izaziva  strah.

Ja sam  joj  majka  i  sa  mnom  je  nije  strah, idemo  zajedno  u  kupovinu, putujemo  zajedno, ali  ni  s kim  drugim, jer  istog  momenta  dobije  napad  panike  i  počne  da  se  trese.

Molim  Vas, kao  majka,  dajte  mi  neki  savjet  šta  da  radim, ima  li  pomoći  da  ide  na  psihoterapiju ili  joj  je  dr. Babić jedini  spas?!

Ja  je  bodrim u  svakom  pogledu da  se  trgne, vrati  u  život, sve  prolazi  mimo  nje, ali  nisam puno  uradila. Izvinite  sto  je  bilo  ovako  opširno, ja  sam  spremna  za  svoje  dijete sve  da učinim. Unaprijed  se  zahvaljujem –  Majka  iz  Prnjavora

Odgovor: Poštovana, prije svega hvala Vam puno na lijepim riječima.

Što se tiče terapije Vaše ćerke, slažem se da nastavi da pije medikamentoznu terapiju dok doktorica smatra da je to neophodno.  Mada, što se tiče strahova, mislim da bi joj tu jako dobro došlo psihoterapijsko savjetovanje, te da poradi na kvalitetu svog života uprkos tome što pije lijekove.

Psihoterapija je strukturisani proces u kome posebno osposobljeni stručnjak-psihoterapeut, pomaže osobi da dođe do željene promjene. Bilo da se ona svodi na riješavanje trenutnih ili tegoba koje traju duže vrijeme, bilo da je ona usmjerena na usavršavanje i unaprijeđenje sopstvenih potencijala, psihoterapija uvijek podrazumijeva neki vid promjene.

Dečko iz Njemačke mi je nedokučiv

2.Pitanje: Poštovana, dugo sam razmišljala da li da Vam napišem mail i odlučila sam da potražim Vašu pomoć.

Naime, imam jedan problem emocionalne prirode koji me znatno usporava u svim drugim poljima, što se tiče posla, fakulteta i stvara mi poteškoće jer samo o tome razmišljam i ne mogu da se koncentrišem na druge stvari.

Ja sam 91 godište i prije 8 mjeseci upoznala sam jednog dečka koji je rekao da je 92 godište. Ja živim u Bosni, a on u Njemačkoj. Od januara do jula smo se čuli svaki dan, bilo je tu riječi i o vezi jer smo se baš svidjeli jedno drugom.

Međutim, on ima tako česte promjene ponašanja, sa mnom se čuje i sve je kao super da bi nekoliko dana nego što će da dođe u Bosnu izbacio slike na Fb sa drugom djevojkom. Bilo mi je baš teško jer sam se na neki način  vezala za njega. Pričao mi je kako sa tom djevojkom nije imao ništa samo su izlazili ona je htjela da se slikaju itd. Nisam mu povjerovala, ali sam nekako prešla preko toga.

U julu je došao ovdje, vidjeli smo se, sve je bilo super, da bi on nakon toga rekao kako neće vezu i priznao mi da je 96 godište. Još jedna laž.

Viđali smo se sve vrijeme dok je bio ovdje i cijelo njegovo društvo zna za nas jer je svima otvoreno rekao i nismo se krili od drugih. Nije mi jasno jer vidim da mu se sviđam kada smo zajedno, u nekom društvu ponaša se kao da sam mu djevojka a opet kao neće neku vezu ali i kontakt ne prekida i sve vrijeme govori da mu se jako sviđam.

On se juče vratio nazad i čuli smo se samo sa par riječi, rekao je kako se opet vidimo u decembru.

Ne znam više kako da se postavim prema njemu, svidio mi se jako, i na neki način sam se vezala za njega i sada mi fali, ali imam osjećaj da nešto nije ok?!

Ovo sve mi stvara poteškoće jer odbijam sve druge momke koji su divni prema meni a nekako osjećam da sa ovim neće biti ništa.
Svaki Vaš savjet bi mi bio od velike pomoći.

Hvala mnogo unaprijed, Nataša

Odgovor: Poštovana Nataša, iz svega što ste napisali jasno je da ovaj odnos postaje za Vas jako opterećujući, uprkos emocijama koje imate za osobu sa kojom ste u odnosu. Odnos postaje opterećujući kada njime prevladavaju neiskrenost, manipulisanje, emotivno ucjenjivanje, nepoštovanje granica, agresivnost i sl.

Neophodno je da donesete odluku da ako je ta vezanost za Vas štetena i toliko Vas opterećuje. Neminovno je da ćete patiti, biti tužni jedno vrijeme, ali to prođe, ali kako napisaste dosta drugih stvari u životu propuštate zbog odnosa koji nije jasno definisan i očito za Vas opterećujući.

Možete isto tako da odlučite da ostanete i da jasno povučete granice u odnosu na momka o kojem pišete. Ukoliko bude odstupanja, uvijek možete promijeniti odluku. Često naše želje nisu u skladu sa relanošću u kojoj živimo i tada nastaje naš emocionalni problem.

Zašto sam se upustila u vezu sa bivšim i uništila trenutnu vezu sa divnim mladićem?!

3.Pitanje: Mislila sam da sam izašla iz dugogodišnje veze i ušla u novu, novi početak, nova osoba, srećna, ispunjena, a onda sam iako znajući negdje u dubini da griješim počela ponovo da se viđam sa bivšim, pored nekoga ko me oduševljava svakim trenutkom.

Zašto je meni to izgledalo kao na filmu, nevjerovatno i pitala sam se da li je moguće da se tako divne stvari meni dešavaju. Iz koje nesigurnosti sam opet bila sa bivšim, a u tome nisam ni najmanje uživala?

Sad sam sama, a dala bih sve i pokušavam sve da objasnim, ali tu objašnjenja nema i vratim se toj novoj sreći. Hvala. M.U.

Odgovor:  Često osobe koje imaju problem da budu same obično ulaze iz jednog odnosa u drugi, ostaju u postojećoj vezi koja nije odgovarajuća ili pristaju na bilo kakve vrste odnosa samo da bi bile sa nekim.

Strah od samoće nas spriječava da racionalno odlučujemo, da sami biramo šta je dobro a šta ne za nas same, da budemo zadovoljni sobom onakvi kakvi jesmo i na kraju da budemo zaista srećni i ispunjeni. U osnovi ovog strha, stoje iracionalna uvjerenja koja prihvatamo kao istinita i koje održavaju ovaj strah. Obično se javlja uvjerenje da „Ja manje vrijedim ako nisam sa nekim.“

Osobe koje imaju ovakvo uvjerenje prosto ne mogu a da ne budu sa nekim kako bi sačuvale stabilnu sliku o sebi odnosno kako bi održali svoje samopouzdanje. Bilo bi dobro da zbog neprijatnog osećanja samoće ulaziti u još neprijatnije osjećanje povrijeđenosti i stvarate sebi nove strahove.

Obično kada su osobe dugo u vezi sa svojim partnerima i kada vide da veza ne funkcioniše usljed straha od samoće se ne odlučuju na raskid. Ove osobe vjeruju da je „Bolje biti u vezi koja ne funkcioniše nego biti sam.“ Za njih je samoća nešto strašno,navikli su da budu sa nekim i kako sada da opet budu sami.

Samoća iako može biti neprijatna ona donosi mnogo novih mogućnosti. Kada ste sami možete svoje vreme kreirati kako vi želite, raditi stvari za sebe koje nekako niste stizali ili niste bili u mogućnosti dok ste bili u vezi. Možete se posvetiti sopstvenom ličnom rastu i razvoju, pri tom to uvijek možete raditi sa nekim,radite na sabi i budete stalno u kontaktu sa novim ljudima od kojih neko možda bude vaš potencijalni novi partner.

Pogrešno je provesti život razmišljajući o tome kako ste usamljeni i nesrećni, gledajte kako da budete zadovljni sami sa sobom.