Majka Vesna Fedešin, koja se zajedno sa četiri maloljetne kćerke, zbog neriješenog stambenog pitanja, odlučila u ponedjeljak veče na štrajk pod otvorenim nebom u Parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci kaže danas da će ostati da spavaju na klupama sve dok ne dobiju siguran krov nad glavom.

Klupe su im zamijenile krevete, a umotane u deke provele su noć na otvorenom, sa ciljem da nadležni organi konačno riješe njihov slučaj. Ako nadležni budu hladna srca i neažurni, kaže Vesna, biće u parku i do zime.

Članovi ove porodice do sada su stanovali kao podstanari u trošnoj kući u naselju Hiseti i plaćali su je 100 KM mjesečno. Toj kući se krov urušio, te im je vlasnica objekta rekla da se isele jer ne želi da neko strada u toj neuslovnoj kućici.

Vesna kaže da im je rok  za iseljenje bio do 20. avgusta, a da je već proslijedila molbe za riješavanje stambenog pitanja Centru za socijalni rad, gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću kao i predsjedniku RS Miloradu Dodiku, ali da još uvijek nije dobila nikakav odgovor.

Kako kažu majka i kćerke, i voda i struja će im biti isključni.

“Krov nad glavom je osnovni razlog zbog kojeg se ovdje u praku nalazim sa svojom djecom. Imala sam 140 KM dječijeg doplatka od Centra za socijalni rad, međutim, kćerka je napunila 15 godina i sada primao samo 105 KM mjesečno”, kaže nam danas promrzla Vesna.

Govori da je vlasnica trošne kuće u kojoj borave ispala korektna, te im dozvolila da ostave stvari u objektu.

Njen muž ima 63 godine, lošeg je zdravstvenog stanja i ostao je u trošnoj podstanarskoj kući da čuva stvari. Najmlađa kćerka ima sedam godina, a najstarija 16, a sve četiri pohađaju osnovnu školu.

“Dok god mi se neko od nadležnih ne obrati i ne riješi problem, ja neću odustati, ako treba i do zime“, govori Vesna Fedešin.

Kako kaže, nijednog posla se ne stide niti boje, sakupljaju otpad po kontejnerima i prodaju utorokom i nedjeljom na pijaci, imaju šta da jedu, ali iako ne gladuju, imaju veliku muku- nemaju krov nad glavom.

Prije dvije godine od Centra za socijalni  rad su dobili odgovor, da nije stalni korisnik Centra.

Takođe, iz Centra su joj nudili da djecu smjeste u dom na šta ona ne pristaje.

” Ja sam dijete iz doma i najbolje znam kakav je život tamo, to svojoj djeci ne želim da dopustim, niti da se odvajam od njih. Svoju djecu ću školovati i izvesti na pravi put, ali nam dom hitno treba”.

Povezano sa: Majka i  četiri djevojčice od večeras žive u parku Mladen Stojanović

Izvor: nezavisne.com