milica psihologSvakog utorka na vaša pitanja odgovara Milica Pavlović Petković, psiholog i kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut; predsjednik Savjetovališta za djecu, adolescente i odrasle “Ipostatis“ i član Društva psihologa Republike Srpske.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com, s naznakom “za psihologa“.

 

PROBLEM UČESTALOG MOKRENJA

1.PitanjePoštovana dr Pavlović-Petković, pokušaću u najkraćem da objasnim svoj problem. Do sada nisam tražila medicinsku pomoć po pitanju ovog problema, pa me zanima Vaše mišljenje?!

Imam problem učestalog mokrenja. Ali problem se samo javlja ako znam da nemam toaleta u blizini, i tada sekunde igraju ulogu, odmah počinju neki trnci po stomaku, lupanje srca i preznojavanje. Sve mi to liči na panični napad.

Čim sam kući ili na poslu gdje mi je toalet dostupan, ja nemam nikakvih problema. Čak nemam problem ni da ustajem noću zbog mokrenja. I to kada mi se desi i kada dođem do toaleta odmah prestaje potreba, tako da nemam potrebe mokriti. 

Da li postoji neki lijek koji mi Vi možete preporučiti da pokušam riješiti ovaj problem?! Neizmjerno zahvalna. S.S.

Odgovor: Poštovana, za početak mislim da ne bi bilo loše da posjetite porodičnog doktora sa kojim bi se mogli posavjetovati oko odlaska nefrologu ili nekom drugom stručnjaku.

Simptomi koje ste naveli su simptomi anksioznosti i vjerovatno se javljaju jer ste se uplašili šta bi se moglo desiti ako ne stignete do toaleta ili ako ga nema u blizini. Kako ste percipirali opasnost, tako se javila i anksioznost.

Bilo bi poželjno da razmislite šta je ono najgore što bi se moglo desiti ako ne stignete do toaleta… Često mogu biti zaključci vezani za negativnu evaluaciju od strane drugih ljudi, te stvaranja straha oko toga, šta je ono što bi mogli pomisliti o meni ako bi mi se desila neprijatna situacija, itd. Moglo bi se reći da ste uz mogući zdravstevni problem razvili i problem anksioznosti.

ODVOJENO SPAVANJE SUPRUŽNIKA

2.Pitanje: Poštovana, muči me moj odnos sa suprugom. Mi smo relativno mlad bračni par, odnosno zajedno smo tek dvije godine i nemamo djece. Ono što me  jako smeta, povrijeđuje i čini usamljenom (a ponekad i nevoljenom) jeste njegovo spavanje u dnevnom boravku. To se često dešava – ja prije njega legnem i ujutru se probudim, a on spava na kauču. On to objašnjava radom, odnosno da je od umora jednostavno „pao komiran“. Pokušala sam mu nekoliko puta objasniti da to nije dobro za nas i naš odnos, jer smo mlad bračni par, ali mi se čini da on toga uopšte nije svjestan. Ja smatram da to itekako utiče na nas, jer se zbog nedostatka bliskosti i udaljavamo. Voljela bih da mi date konkretan savjet: Kako ga postaći da shvati koliko je važno ljubavni odnos hraniti? Hvala. Zvrk

Odgovor: Poštovana, s obzirom na situaciju u kojoj se trenutačno nalazite, izostavili ste jednu jako bitnu emociju koju imate u odnosu na supruga, a to je ljutnja ili bijes koji se javljaju zbog njegovog ponašanja, a koja nas često blokira u racionalnom ponašanju i riješavanju problema.

Neophodno je da prije svega shvatite kako bi bilo lijepo da suprug ispoštuje Vaše potrebe, ali to ne znači da nužno mora. Često iz svog straha ili ljutnje zanemarimo činjenicu da i druga osoba ima neke potrebe koje su različite od naših ali su podjednako važne kao naše.

Nekada nam tuđe potrebe nisu jasne, ne prepoznajemo ih zato što ne želimo ili zato što nam druga osoba to nije jasno pokazala. Kako bismo ostvarili dobar odnos bitno je da se “stavimo u tuđe cipele” i da razumijiemo kako ta osoba doživljava stvari i koje su njene potrebe, na kraju možemo da je i pitamo, što ste Vi već i uradili.

Razumijevanjem partnerovih želja stvoriće manje šanse da upadnemo u bijes ili ljutnju povodom njegovog ponašanja a naš odnos će biti otvoreniji i kvalitetniji.

Sa druge strane, razumijevanje tuđih potreba i neka vrsta saosećanje sa partnerom ne treba da nas dovede do toga da mu popuštamo u svakoj situaciji, iako nam je neko ponašanje razumljivo ako ono vremenom ugrožava Vaš zajednički odnos i ne mijenja se, ne treba ga nužno trpjeti.

Napravite kompromis, da postoje dani kada zajedno spavate u spavaćoj sobi i dane kada on spava u dnevnoj sobi i gdje mu je potrebno vrijeme i mjesto da vlastiti odmor. Veoma je bitno da probate shvatiti da njegovo ponašanje i spavanje u dnevnoj sobi ne znači da mu je manje stalo do Vašeg odnosa ili Vas lično ili da Vas manje voli.