Na današnji dan rođen je blaženopočivši patrijarh Pavle, najomiljeniji poglavar Srpske pravoslavne crkve, koga je srpski narod za života nazivao svecem.

Patrijarh Pavle, čije je svetovno ime Gojko Stojčević, rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci u Slavoniji, u porodici zemljoradnika.

Za 44. srpskog patrijarha izabran je 1. decembra 1990. godine, kada je zamijenio bolesnog patrijarha Germana. Na mjestu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo je 19 godina.

Patrijarh Pavle je u rodnom mjestu u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji, završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, Višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Dvije godine je studirao medicinu u Beogradu, a prije odlaska u Gimnaziju proveo je jedno vrijeme na pripremama za školu u manastiru Orahovica.

Drugi svjetski rat zatekao ga je u rodnoj Slavoniji, odakle je prebjegao u Beograd, gdje je, da bi se mogao izdržavati, radio fizičke poslove na građevinama i na dokovima.

U proljeće 1942. njegov školski drug jeromonah Јelisej odveo ga je u manastir Svete trojice u Ovčaru, a od 1944. radio je kao vjeroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u Domu za djecu izbjeglu iz BiH. Te godine je obolio od tuberkuloze.

Do 1946. godine bio je u manastiru Vujan, gdje se izliječio od tuberkuloze.

patrijarh pavle-2

Zamonašio se 1948. u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobio ime Pavle koje mu je dao iguman Јulijan Knežević. Te godine je rukopoložen u čin jerođakona, a od 1955. dvije godine je bio na postdiplomskim studijama u Atini.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine. Hirotonisan je u beogradskoj Sabornoj crkvi 22. septembra 1957. od patrijarha Vikentija i episkopa pakračkog Emilijana, zvorničko-tuzlanskog Longina i žičkog Germana.

U oktobru te godine ustoličen je u Prizrenu od episkopa Germana i zahumsko-hercegovačkog Vladislava. Na Kosovu je proveo 33 godine.

Na vanrednom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990. godine, kojem je predsjedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Јovan, zamjenik tada oboljelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem.

S obzirom da nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrebom na apostolski način, tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

Patrijarh Pavle ustoličen je 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu i tada je poručio da mu je jedini program rada Јevanđelje.

Posjetio je brojne pravoslavne crkve – carigradsku, aleksandrijsku, jerusalimsku, rusku, bugarsku, rumunsku, grčku, gruzijsku, kao i srpske eparhije i parohije u Americi, Kanadi, Australiji, Mađarskoj i Rumuniji.

Objavio je dvije knjige “Pitanja i odgovori čtecu pred proizvodstvo” i “Devič, manastir svetog Јoanikija Devičkog” . Zaslugom patrijarha Pavla objavljeno je i dopunjeno izdanje “Srbljaka”.

Bio je predsjednik Liturgijske komisije koja je izdala Služebnik. Počasni je doktor Bogoslovskog fakulteta i Akademije Svetog Vladimira u Njujorku.

Vlada Srbije je 13. januara 2005. imenovala patrijarha Pavla za počasnog predsjednika Fonda za Kosovo i Metohiju.

Tokom posjete Rusiji u januaru 2002. godine partrijarhu Pavlu su uručene dvije značajne nagrade – Međunarodnog fonda za unapređenje jedinstva pravoslavnog naroda i Fonda svetog apostola Andreja prvozvanog.

Nekadašnji predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odlikovao je u septembru 2004. patrijarha Pavla, na njegov devedesti rođendan, Ordenom Nemanje prvog stepena.

Povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara 2007. princ Aleksandar Karađorđević dodijelio je partijarhu Pavlu Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena.

Patrijarhu Pavlu je 2009. dodijeljen ruski orden Dostojanstvo zbog “značaja koji je imao u danima iskušenja kroz koje su srpski narod i Crkva prošli”.

Od 13. novembra 2007. patrijarh Pavle bio je na liječenju u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a 8. oktobra 2008. podnio je molbu Svetom arhijerejskom Saboru Srpske pravoslavne crkve da mu “zbog zdravstvenih razloga i nemoći” dozvoli da se povuče iz aktivne službe.

Molba patrijarha Pavla na Saboru Srpske pravoslavne crkve 11. novembra 2008. godine nije usvojena.

Preminuo 15. novembra 2009. godine na Vojnomedicinskoj akademiji, a sahranjen je u manastiru Rakovica, kod Beograda.

Više od pola miliona ljudi prisustvovalo je na ulicama Beograda posljednjem ispraćaju patrijarha Pavla.

Izvor: rtrs