U parku Mladen Stojanović danas su našu pažnju privukli četvorica mladića koji su se opuštali na tzv. “slack-lineu”. Pomalo neobičan hobi, posebno na našim prostorima…

U organizaciji banjalučkog penjačkog kluba Extreme, 18. septembra je počeo “Drill & Chill Climbing Festival 2015” koji se u kanjonu Tijesno održava do 27. septembra. Festival ovakvog tipa je prvi put organizovan kod nas u Banjaluci, a kako nam je rekao Dragan iz Extreme-a, nadaju se da će festival dobiti tradicionalni karakter.

– Na festivalu učestvuju Kanada, SAD, Brazil, Slovenija, Australija, Njemačka, Rumunija, Engleska, Hrvatska,.. Nije takmičarskog karaktera i radi se o isključivo druženju i dobroj zabavi – rekao nam je Dragan iz Banjaluke.

– Došli smo malo na ravno, da nismo uvijek tamo u Kanjonu i da malo promijenimo mjesto – uz osmijeh nam je rekao Dalibor Pavlović iz Slovenije. 

Njegov zemljak, Tile Bogaćnik pokazao nam je kako izgleda hodanje na traci.

IMG_2678

IMG_2680

Za ovaj neobičan hobi ne postoje nikakvi uslovi, godine i tjelesna konstitucija nisu važni.

Namik iz Sarajeva rekao nam je da bi bilo jako dobro kada bi se “slekovanje” uvelo kao dio školske fiskulture:

– Postoje različito viđenje slekovanja: nekome je to meditacija, nekome sportska aktivnost, a povrijeđenome je vid rehabilitacije. Kada hodate na traci, čitavo tijelo je u prirodnom korektnom položaju, znači kako smo napravljeni, tako stojimo kada smo na sleku.

U zemljama Zapadne Evrope, na primjer u Švajcarskoj slekanje je uveliko u školama i koristi se kao jedan vid fizikalne terapije. U svakom slučaju, ovo je jedan vid zabave, a sve ostalo dolazi samo od sebe. 

IMG_2685

IMG_2689

U kanjonu Tijesno razapet je, kako kažu, jedan slek dužine 40 metara i na visini oko 100 metara. U toku postavljanja, stručne ekipe iz Austrije, Njemačke i Velike Britanije provjeravale su  bezbjednost područja, s obzirom na to da ima dosta odrona.