OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slobodan Gavranović, autobusom je stigao na trg Krajine. Ne zbog problema sa službenim vozilom, već da pokaze solidarnost u obiljezavanju “Dana bez automobila”. Kako i sam priznaje, teško je bez četvorotočkaša, kad se na njega naviknete.

“Ja sam vozač već 40 godina, i više od 40, na moju sreću ili žalost, jer je vrijeme trebalo da mi pokaže da je to besmislic i da je bolje prohodati posebno na kraćim relacijama najviše, i da možete sresti mnoge prijatelje”, rekao je Gavranović

Promocijom javnog prevoza i biciklizma kao zdravog načina života, gradski oci su željeli da ukažu na sve veći problem saobraćajnih gužvi i aerozagadjenja. Osim gradskih vlasti, imali su šta da kažu i Banjalučani. Prije svega, da im nedostaje biciklistickih staza.

Saglasni su i u Agenciji za bezbjednost saobraćaja. Podaci kažu da je sa samo osam kilometara biciksitickih staza, Banjaluka na začelju u regionu.

“Da se obezbjedi veća kilometraža biciklističkih staza, kako u BL tako i u svim gradovima RS”, objasnio je Milan Tešić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Istraživanja pokazuju da Zagreb ima 140, Novi Sad 60, Beograd 50, a Sarajevo oko 14 kilometara biciklističkih staza.

Izvor: atvbl.com