milica psihologSvakog utorka na vaša pitanja odgovara Milica Pavlović Petković, psiholog i kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut; predsjednik Savjetovališta za djecu, adolescente i odrasle “Ipostatis“ i član Društva psihologa Republike Srpske.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com, s naznakom “za psihologa“.

Stanje poslije reakcije na pencilin

1. Pitanje: Poštovana, javljam se sa nadom da ćete mi pomoći. Imala sam reakciju na pencilin, doživjela sam visoki pritisak, cijelo tijelo mi je trnulo i bila sam u vrlo čudnom stanju. Nakon 19 dana sam  imala operativni zahvat sa spinalnom anestezijom, a poslije svega, dobijam osjećaj  da mi prostruji  trnjenje kroz tijelo, bude mi  mučnina i boli me glava. Bila sam kod neurologa, dobila sam uputnicu da odradim CT glave i RTG kičme. Ne znam da li je to psihićko stanje od šoka ili je došlo do nekog drugog poremećaja. Šta Vi mislite? Hvala vam unaprijed. T.P.

Odgovor: Poštovana, s obzirom da ste u kratkom vremenskom periodu imali određena traumatska iskustava moguće je da se razvio neki oblik anksioznosti usljed toga. Moja preporuka je da uradite nalaze koje ste dobili, a ako se ispostavi da je sve organski u redu onda bi mogli potražiti neki oblik psihološke pomoći ili psihijatra radi prevencije razijanja u nešto teže.

Suočavanje sa depresijom nakon prekida trogodišnje emotivne veze

2.Pitanje: Poštovana, prije mjesec i po me ostavio momak. Tri godine smo bili u vezi, imali smo nekih problema, i razlog raskida je što sam mu previše branila neke stvari i fali mu sloboda. Čujemo se i dalje, govori mi kako me voli, ali mu je to teret postalo, prigovaranje i sve. Ne znam šta da radim, postala sam depresivna i popustila na fakultetu, nemam volje ni za čim. Sve mi je postalo svejedno. M.M

Odgovor:  Poštovana, bilo bi dobro da se usmjerite na stvari koje su Vam važne iako je stanje u kojem se trenutačno nalazite teško. Vjerujem da se loše osjećate, ali to nisšta bitno ne mijenja smjer Vašeg života. Sjednite i popričajte o tome sa bivšim partnerom o tome da li postoji mogućnost pomirenja i da znate u kojem smjeru dalje da idete. Na ovaj način ne dobijate ništa, a vjerujem da se još uvijek nadate. Razmislite šta bi mu mogli ponuditi kao alternativu za prethodno ponašanje, te na kraju i ako se ne pomirite da imate uvid da dosadašnje ponašanje koje u odnosu na partnera imate ne pomaže u održavanju veze, nego naprotiv. Bilo bi poželjno da mijenjate način razmišljanja koji dovodi do disfunkcionalnog ponašanja u odnosu na partnera jer Vas dugoročno neće doveesti do željenog cilja.