zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Moguća trudnoća u periodu terapije

1. Pitanje: Pila sam 7 godina lindinette zbog hormonskog poremećaja, a sada kao kontracepciju, pošto je doktorica rekla da mi se sve vratilo u normalu. 

E sad problem: 25. avgusta sam dobila menstruaciju, odnosno bio je samo smeđe boje i tokom dana sam u jednom naletu imala mučninu, bez povraćanja, a 26-og me je probadalo u donjem dijelu tijela kao da me neko probada kroz otvore guze i vagine, pa onda utrne i tako dva dana, niti leći niti sjesti.

U petak, 28-og avgusta prestalo je i imala sam zaštićen seksualni odnos (imala sam i nezaštićene odnose, ali u periodu menstruacije koristimo kontraceptivnu zaštitu). U subotu sam počela sa lindinettom, u nedjelju, kada sam popila, poslije sat vremena ili sat  po mi se pojavio roskasto-crvenkasti iscjedak.

Slabo jedem, i kao da imam neke blaskaste grčeve u stomaku, jedva da se osjete, jedino kad se umirim u stomaku. Stalno idem u WC, pijem mnogo vode, jer se osjećam dehidrirano. Grudi kao da su nadute, pa splasnu, mislim da su i tamne bile nekoliko dana.

Plašim se da nije trudnoća, zato što pijem lindinette i da ne naškodim plodu, i šta može da bude, ako mislite da nije trudnoća?

Menstruacija je prošla, a mene i dalje muči sve što sam napisala. NMOD

Odgovor: Kontraceptivne pilule se po pravilu počinju uzimati prvog dana menstruacije, što vi niste učinili, te samim time niste imali odgovarajuću zaštitu u tom ciklusu. Tegobe koje navodite se većim dijelom mogu pripisati menstruaciji, i simptomima koji je prate.

Budući da kontracepcija nije korištena na preporučeni način, moguće je ostati u drugom stanju. U slučaju da se desi trudnoća u toku uzimanja pilula, razloga za brigu nema, vezano za moguća oštećenja ploda, jer nema dokaza da hormonska kontracepcija dovodi do takvih neželjenih
posljedica.

Ovaj dio pitanja, u kome navodite da često idete u WC , i ujedno pijete dosta tečnosti, može da ukaže na neki poremećaj u metabolizmu šećera, jer je upravo to (često mokrenje praćeno čestim osjećajem žeđi) jedan od simptoma šećerne bolesti.

Krvarenje poslije kiretaže

2. Pitanje: Poštovani, prije tačno mjesec dana sam imala kiretažu, missed ab, 9. nedjelja trudnoće. Krvarenje je trajalo sedam dana i uz redovno uzimanje Ergometrin kapi.

Kontrola je prošla uredno, ali je nakon 20 dana došla prva menstruacija koja bez prestanka traje već punih 11 dana, od toga sam dva dana imala strašan odliv sa ugrušcima, a trenutno je samo, moglo bi se reći malo obilnija…

Pitanje glasi: da li je normalna dužina krvarenja? Na pregled sam naručena tek za sedam dana. Unaprijed hvala! Irena (29)

Odgovor: Iako mislim da nije ništa ozbiljno u pitanju, nije ni uobičajena tolika dužina krvarenja, te smatram da biste trebali otići na ginekološki pregled. Vrlo vjerovatno je po srijedi prolazni hormonski disbalans, jer ste poslije kiretaže sigurno bili na kontrolnom UZV pregledu, pri kome bi se vidjelo nešto što eventualno odstupa od normale.

Problemi sa hlamidijom i hormonom štitne žlijezde u trudnoći

3. Pitanje: Poštovani dr Zolak, trenutno sam u 15. nedjelji trudnoće (prva trudnoća), tačnije termin određen dabl testom je 03. mart 2016.

U 12. nedjelji sam radila briseve i otkrivena mi je hlamidija. Jako sam uplašena i zanima me da li to može da naškodi bebi i da li ima bilo kakve negativne posljedice?

Moj ginekolog je rekao da u trudnoći ne daje nikakve antibiotike i da bakterija neće uticati na bebu, pa pretpostavljam da cu to liječiti poslije?

Takođe sam čitala da se bakterija može prenijeti na bebu prilikom prirodnog porođaja, da li je to tačno? Da li to znači da ni suprug ni ja sada ne trebamo da liječimo bakteriju?

Ovo je prvi put da sam radila briseve, postoji li mogućnost greške u nalazu?

Isto tako, u 8-oj nedjelji sam prvi put kontrolisala hormone štitne žlijezde i bio mi je jako povišen TSH- 5,3. Već drugi put nakon nekoliko dana TSH se snizio na 4,5 i antitijela su bila dobra.

Endokrinolog mi je propisao  terapiju Letrox 50 mg svako jutro, i rekao da hormoni moraju biti dosta niži u trudnoći. Nakon mjesec dana terapije TSH je 1,8 i moram koristiti Letrox tokom čitave trudnoće.

Da li to što su mi bili povećani hormoni može negativno uticati na bebu? I postoji li mogućnost da su se hormoni zbog trudnoće povećali i da će kasnije biti sve u redu, s obzirom da niko u porodici nije imao problema sa štitnom žlijezdom? Unaprijed hvala na odgovoru, N.T. (30)

Odgovor: Hlamidija kada se dijagnostikuje, mora se izliječiti. Ovo vrijedi za sve, a pogotovo za trudnice, jer je hlamidijalna infekcija povezana sa određenim komplikacijama (pobačaj, prijevremeni porod, prijevremeno prskanje vodenjaka), kao i mogućnošću prelaska infekcije na bebu prilikom poroda, što može dovesti do problema sa očima, plućima, grlom i sl.

Kratkotrajna (jednokratna) antibiotska terapija u većini slučajeva dovodi do izlječenja, s tim da je potrebno testirati partnera, i izliječiti i njega, ukoliko je rezultat pozitivan. Nakon terapije se mora retestirati (najmanje tri nedjelje od terapije treba proći), da se potvrdi da je hlamidija uklonjena. Savjetuje se ponoviti testiranje i u zadnjem trimestru trudnoće, kod žena koje su je već imale.

Vezano za štitnu žlijezdu, mislim da ne trebate brinuti, jer je za bebu najbitnije to da su hormoni u granicama normale. Što se vas tiče, isto se ne trebate pretjerano zabrinjavati, jer u velikom broju sučajeva se  hormonska ravnoteža ponovo uspostavi nakon trudnoće.

Neredovne menstruacije

4. Pitanje: Poštovani dr Zolak imam neredovnu menstruaciju. Sa 15 godina kasnila mi je i po nekoliko mjeseci, a sada je redovnija, odnosno dobijam je svaki mjesec, s tim što kasni od 5-10 dana.

Nikad nisam imala odnose.

Koji je uzrok ovom problemu, da li trebam da potražim pomoć ginekologa? N (17)

Odgovor: Ako niste bili kod ginekologa do sada, trebali biste otići, barem na ultrazvučni pregled, kojim bi se isključila neka patologija u građi reproduktivnih organa.

Normalno trajanje menstrualnog ciklusa je u rasponu od 21 do 35 dana. Pošto vi, čini se, spadate u ovu grupu, mislim da je sve uredno sa ciklusom.