Ove sedmice čak 70 učesnika iz 13 država okupilo se u kanjonu Tijesno kod Banjaluke u okviru jednog neobičnog festivala pod nazivom “Drill and Chill”, koji slavi penjačku kulturu, moderne verzije hoda po žici i ljubav prema prirodi.

Najviše učesnika bavi se hajlajningom, vrstom akrobatskog sporta, odnosno riječ je o obliku umjetničkog balansiranja na traci debljine pet centimetara, koja je razapeta između dvije određene tačke.

Prezadovoljni gosti

Gosti festivala su ovaj put razapeli trake za hodanje iznad kanjona Tijesno, što je za sve posmatrače i posjetioce festivala bila vrlo zanimljiva i krajnje napeta “predstava”. Ali nije nedostajalo zabave ni u kampu, gdje su održavane odlične žurke za učesnike i goste.

Pročitajte i: Ni na nebu ni na zemlji: Opuštanje u Parku Mladen Stojanović uz slekovanje

Gosti iz ukupno 13 zemalja Evrope uživali su u ljepotama kanjona, fenomenalnoj domaćoj hrani, a imali su priliku i da upoznaju sam grad. Banjaluka je ovaj put bila domaćin nekim od najpoznatijih svjetskih modernih akrobata, takozvanih hajlajnera.

– Njih je došlo mnogo, a postavili su pet hajlajna, odnosno traka. Najveći hajlajn je postavljen na visini od 160 metara, a dugačak je 100 metara. U posjeti su nam bila dva svjetska rekordera u hajlajnu, koji su rekli da je sektor „Oker” u kanjonu Tijesno jedno od najljepših mjesta na kojima su bili. Takođe, planiraju da se vrate i naprave kratki film, te da naprave hajlajne preko kanjona i dovedu važna svjetska imena – rekla je Pressu Ivana Mijić, portparolka festivala.

Svi gosti su istakli da naša priroda ima potencijal na svjetskom nivou, posebno kada je ova vrsta sporta i atrakcije u pitanju. Pored hajlajninga učesnici su se bavili i boltanjem, odnosno opremanjem smjerova za penjače. Riječ je o postavljanju “boltova”, nerđajućih šarafa koji se fiksiraju u stijenu i na njih se stavlja pločica koja se poslije koristi za osiguranje učesnika.

Potencijal svjetskog nivoa

– Cilj ovog pojekta je isticanje ogromnog potencijala kanjona Tijesno kao penjačke zone na regionalnom i evropskom nivou, kao i razvoj turističkog potencijala i izgradnja infrastrukture za održivi turizam. Pomoću ovog projekta kanjon može postati nova smjernica za svjetske penjače kao što je to Paklenica u Hrvatskoj. Kamp smo obezbijedili uz pomoć lokalnog stanovništva, doveli smo vodu i struju, obezbijedili tuševe. Domaći specijaliteti su bili na meniju, što je posebno oduševilo goste – kaže Ivana Mijić.

Hodač - Kanjon Tijesno

Tokom festivala svaki dan bili održavani sastanci na kojima se pričalo o planovima, a održan je i kratki kurs za ljude koji žele da nauče da boltaju. Inače, ovaj projekat su osmislili penjač iz Austrije Dejvid Lemerer i Igor Vukić, predsjednik penjačkog kluba “Extreme” Banjaluka.

Oni su istakli da planiraju da sljedeće godine organizuju još veći festival i da dovedu najpoznatija svjetska imena među hajlajnerima i penjačima. Festival završava u nedjelju.

Impresivna podrška

Projekat se ostvaruje pomoću kompanije „AustriAlpin” koja proizvodi sertifikovanu opremu za slobodno penjanje i koja je donirala pribor za opremanje sportsko-penjačkih smjerova.

Uz to, kroz program „Erasmus+”, gost penjačkog kluba „Extreme” je i član Austrijskog alpinističkog saveza, koji pomaže u organizaciji i tehničkom izvođenju projekta. Festival su podržali i „Tropic centar”, „Banjalučka pivara”, „Ticket to the Moon”, Turistička organizacija Banjaluke i Turistička organizacija RS.

Izvor: pressrs.ba