Revoltirani radnici Drvne industrije “Vrbas” iz Banjaluke napustili su u ponedjeljak u jutarnjim časovima radna mjesta, zahtijevajući isplatu tri zarađene plate i izmirivanje obaveza za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Usijanu atmosferu u ovom kolektivu dodatno je podgrijalo obraćanje vlasnika firme Ljubomira Ćubića, koji je radnicima okupljenim u fabričkom restoranu iznio prijedlog o izmirenju dugovanja. On je ponudio isplatu pola julske plate i izmirivanje obaveza po doprinosima do kraja dana, dok bi im druga polovina julske plate bila isplaćena do 10. oktobra, a avgustovska do kraja narednog mjeseca.

– Pokušaćemo da uspostavimo uslove za rad, a ukoliko radnici ne prihvate ponudu, bićemo primorani da zatvorimo firmu – kaže Ćubić.

Prema njegovim riječima, firma posluje sa gubitkom već šest godina, a nenaplaćena potraživanja trenutno iznose dva miliona maraka. Za isplatu jedne plate potrebno je oko 400.000 KM, što je polovina mjesečne zarade koju “Vrbas” ostvaruje. Ćubić kaže da su ugovoreni novi poslovi za njemačko tržište, koji bi trebalo da počnu već u oktobru.

Radnicima koji nisu primili julsku, avgustovsku i septembarsku platu voda je došla do grla. Na svako pitanje su nam odgovarali horski. jer kažu da svako ko progovori ostaje bez posla. Neplaćeni računi se gomilaju, a sa njima i količina lijekova. Na liječenje ne mogu, jer im doprinosi za zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni već četiri godine.

Izvor: glassrpske.com