zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Mogućnost trajnog steriliteta nakon abortusa?

1. Pitanje: Poštovani, imala sam abortus prije punih pet godina, a poslije nisam imala nikakve komplikacije niti infekcije.

Posljednjih šest mjeseci pokušavam zatrudniti, ali bezuspješno, iako imam ovulacije. Zanima me da li postoji mogućnost trajnog steriliteta, jer sam čula da se poslije abortusa, ako se pravi velika pauza od trudnoće, napravi ožiljak i zid materice ne može ugraditi jajnu ćeliju? Da li je to tačno? Ako jeste, može li se pregledom i kolposkopijom utvrditi da li mogu uopšte zatrudniti? Hvala na odgovoru. S. S.

Odgovor: Dovoljno vremena je prošlo od abortusa, i sa  sigurnošću se može reći da ta intervencija nije uzrok problemu sa zatrudnjivanjem, uz uslov jedan, a to je da su menstruacije bile uredne u proteklih pet godina, po vremenu trajanja i količini krvi.

Ako niste stariji od 35 godina, dozvolite sebi još šest mjeseci, u kojem biste dali šansu da do trudnoće dođe na prirodan način.

Ako ste stariji od 35 godina, već sada je vrijeme da se ozbiljno posvetite dijagnostici infertiliteta, i eventualnim terapijskim procedurama, u zavisnosti od toga da li će se naći nešto što odstupa od normale. Naravno, i partner mora biti uključen u obradu, mada u dosta manjoj mjeri od vas.

Prekomjerna težina uzrok vlažnosti intimnog dijela tijela?

2. Pitanje: Poštovani, stalno su mi mokre gaćice, a nema nikakovog sekreta. Šta bi moglo biti u pitanju? Da li je možda povezano sa prekomjernom težinom ili je neka infekcija? Lena (21)

Odgovor: Vrlo vjerovatno je problem posljedica prekomjerne težine, i eventualno izbora donjeg veša, zbog čega dolazi do prekomjernog znojenja u tom
području.

Infekcija, kakva god bila, dolazi sa znakovima koji se ne mogu previdjeti, poput crvenila, svraba, peckanja, žarenja, boli, te pojačanim sekretom koji može da ima i neugodan miris. Kako ništa od ovoga niste naveli, ostaje objašnjenje iz prve rečenice.

Ejakulacija u predjelu himena: da li sam trudna?

3. Pitanje: Poštovani Dr Zolak, imam jednu nedoumicu. Himen mi nije probijen i nisam imala odnose sa momkom. Međutim, tokom petinga on je doživio orgazam i ejakulirao u predjelu oko himena (stidnih usana). Zanima me da li postoji ikakva mogućnost da je dio sperme nekako završio unutar tj. postoji li šansa za trudnoćom? M.K. (19)

Odgovor: Teško se može reći da li je dio spreme završio „unutra“, ali ako jeste, ili blizu himena, koji je perforiran prirodno, onda postoji mogućnost ostanka u drugom stanju. Spermatozoidi su prilično aktivni, i zbog te aktivnosti mogu preći i priličan put do jajne ćelije, koji i inače prelaze, tako da tih dodatnih nekoliko centimetara od ulaza u vaginu do grlića materice ne predstavlja veliku prepreku na njihovom uobičajenom putu.

Menstrualne promjene

4. Pitanje: Poštovani dr Zolak, u nekoliko posljednjih menstrualnih ciklusa primijetila sam znatno manje menstrualne tečnosti, odnosno svaki put manje i manje i osjećam bolove u lijevoj dojci?  Vaše mišljenje i savjet… D.G. (26)

Odgovor: O nekoj prijevremenoj menopauzi ne bi trebalo da bude riječi, uzimajući u obzir vaše godine. Isto tako, ne navodite da li je bilo nekih operacija ili intervencija sa ginekološke strane, kao ni neke poremećaje opšteg stanja, tj. neka oboljenja koja bi mogla usput da daju slične simptome.

Zbog svega ovoga, ne mogu dati jasan odgovor na pitanje, ali mogu preporučiti da odete na pregled dojki, jer u nekim slučajevima patologija na dojkama može dovesti i do nekih poremećaja u funkcionisanju ginekoloških organa.

Trebali bi otići i na ginekološki pregled, kao i provjeriti hormonski status organizma.