Grad Banja Luka, putem subvencija, ove godine sufinansiraće otvaranje 134 nova radna mjesta u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima. Prve potpisane ugovore o dodjeli ovih subvencija uručio je danas, 6. oktobra, gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Uslove određene javnim pozivom ispunilo je 100 od 203 prijavljena aplikanta.

-Za 100 odobrenih subvencija raspodijelili smo 845.508 KM. Ovim sredstvima sufinansiraće se 134 nova radna mjesta, od kojih se 89 odnosi na novo zapošljavanje u okviru kojih je i 18 pripravnika i 45 za samozapošljavanje, odnosno stvaranje uslova za početni biznis – kazao je novinarima gradonačelnik Gavranović.

Prema njegovim riječima, putem ove linije podrške zadnje tri godine u Banjoj Luci je podržano zapošljavanje 291 lica.

-Ono što je značajno u pomenutih 45 subvencija za samozapošljavanje jeste rješavanje egzistencije porodica koja su se odlučile da sopstvenim poslom sebi stvaraju uslove za život – naglasio je gradonačelnik.

Kako je i precizirano Pravilnikom za raspodjelu subvencija – najveća je podrška data proizvodnim djelatnostima, zanatskim i nešto manjem broju trgovinskih i uslužnih djelatnosti.

Prema gradonačelnikovim riječima, poslije potpisivanja ugovora – Grad će doznačiti odobrena sredstva, i to za novo zapošljavanje 50 odsto po potpisu ugovora, a poslije provjere da li se ispunjavaju odredbe ugovora isplatiće se 20 odsto poslije šest mjeseci a preostalih 30 odsto nakon godinu dana.

Kada je riječ o samozapošljavanju, onim kojima je odobrena subvencija – u startu će dobiti 60 odsto, dok će po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno na kraju godine.

Subvencija za novo zapošljavanje radnika odborena je i Lazi Šešiću, vlasniku preduzeća „Mesnice kod Laze i sina“.

U izjavi novinarima, on je istakao da zanatstvo izumire i apelovao na roditelje da ne školuju djecu za zanimanja koja su suficitarna i za koja teško mogu naći zaposlenje.

-Spas je u privredi i u tome da se što više zanatlija školuje. Pohvalio bih gradonačelnika što je dao stipendije učenicima za deficitarna zanimanja – kazao je Šešić, i dodao da mu je odobreno 14.000 KM za zapošljavanje diplomiranog ekonomiste i čistača.

Direktor preduzeća „Drvoprodeks”, Darko Partalo istakao je značaj podrške Grada privrednicima, istakavši da je ovaj put to preduzeće dobilo subvenciju u iznosu od 34.000 KM za zapošljavanje četiri radnika.

Subvenciju za samozapošljavanje je dobila Ivana Galić, koja je završila arhitekturu, preusmjerila se na grafički dizajn i sada se bavi stvaranjem vizuelnog identiteta, pretežno, privrednih subjekata.

-Radim kod kuće i sa klijentima komuniciram uglavnom putem interneta – kaže ova tridesetdvogodišnjakinja koja je poručila da za one koji hoće da rade može se naći posla.

Više subvencija:
U odnosu na 2014. godinu, u 2015. godini za ovu namjenu odobrena su sredstva u iznosu većem za 23,1 odsto, čime je omogućeno i veće zapošljavanje – za 38 novih radnika.