zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Dva mišljenja doktora, a koje je Vaše?

1. Pitanje: Poštovani Dr Zolak, prije 3 mjeseca papa nalaz mi je bio III B grupa H-SIL nalaz biopsije CIN III.

Prije mjesec dana mi je rađena LLETZ. Uzorak je išao na patologiju i  PH nalaz glasi ovako:

Cerviks: Cervicitis chronica follicularis. Cystis Nabothi. H-SIL mali segment. Resekcioni rubovi se ne mogu odrediti u analiziranom materijalu.

Jedan doktor  mi je rekao da je nalaz dobar i da je to faktički u cjelosti otklonjeno, ali da ima još na malom dijelu i da za tri mjeseca trebam raditi rekonizaciju.

Drugi doktor mi je rekao da nalaz nije dobar da mi rubovi nisu čisti i da ja ne trebam čekati tri mjeseca i da mogu to odmah otkloniti. Malo sam zbunjena i voljela bih da čujem Vaše mišljenje. S. (25)

Odgovor: Prvo, na nalaz biopsije CIN lll H-SIL, nije trebalo raditi LLETZ, već konizaciju.

Drugo, resekcioni rubovi moraju biti jasno vidljivi na preparatu, jer se samo tako patolog može izjasniti o tome da li je promjena u potpunosti uklonjena. Ovo znači da resekcioni rubovi moraju biti jasno diferencirani, i da moraju biti čisti, tj. između njih i promjene koja se uklanja mora biti manja ili veća zona zdravog tkiva. 

Pošto Vi na preparatu nemate jasne resekcione rubove, trebate uraditi konizaciju. Konizacija se radi skalpelom, te se tako uvijek dobiju jasni rubovi, za razliku od LLETZ, pri čemu se praktički  pali tkivo.

Procedure pri zakazivanju carskog reza?

2. Pitanje: Poštovani, trenutno sam u 36-oj nedjelji trudnoće, prva trudnoća. Imam indikaciju za carski rez. U pitanju je problem s očima gdje je dijagnoza: astigmatizam, miopija, ampliopija, nistagmus i strabizam – funkcionalni monokulus. Detaljan oftalmološki pregled je urađen i vidljive su degenerativne promjene na očnom dnu.

Ginekolog koji mi vodi trudnoću rekao je da se u 39. nedjelji javim na GAK i on mi već radi preoperativne nalaze. Zanima me koja je procedura prilikom zakazivanja carskog reza i kada treba da se javim anesteziologu?
Srdačan pozdrav! S (35)

Odgovor: Procedura je takva da se sa punih 39 nedjelja javite na GAK sa preoperativnom pripremom, tj. setom nalaza koji se uobičajeno radi prije zakazivanja operacija. Dvije doze krvi trebate takođe obezbijediti u Zavodu za transfuziju, što vjerujem da vam je Vaš ginekolog napomenuo.

Kada dođete na ginekologiju, pregledaće se nalazi, te  odraditi anesteziološki pregled, koji je i zadnji preduslov za operaciju.

Ako imate već ginekologa koji će operisati, trebate to naglasiti na odjelu, a ako ne, neko od kolega će biti zadužen da sve uradi i isprati do kraja, tj. izlaska iz bolnice.

Krvarenje i nakon 2,5 mjeseca od poroda

3. Pitanje: Poštovani dr Zolak, zanima me Vaše mišljenje. Rodila sam prije 2.5 mjeseca, ali još uvijek krvarim. Prošle su sve faze krvarenja, krvnih ugrušaka, jakog krvarenja, slabog krvarenja. Na pregledu i utzv. doktor kaže da je sve u redu i da ne zna zašto toliko krvarim, dao mi je kapi za stezanje materice,koje sam popila kako mi je rekao, ali krvarenje nije prestalo, nego se pojačalo.

Da napomenem – ne dojim bebu, dobro se osjećam. S poštovanjem, Biljana

Odgovor: Ako je sve kako navodite, i kako je ginekolog rekao, u redu pri pregledu, krvarenja ne bi trebalo biti po isteku osam nedjelja od poroda. Budući da je od poroda prošlo dva i po mjeseca, smatram da biste trebali uraditi analizu nekih parametara iz krvi, koji bi eventualno mogli ukazati na neki poremećaj zgrušavanja.

Da li je rizično ako se beba rodi prije 37. nedjelje?

4. Pitanje: Poštovani dr Zolak, 33. nedjelja sam trudnoće, grlić je mekan, zatvoren, utererus je blago pojačanog tonusa. Pošto sam imala blage kontrakcije, ginekolog mi je propisao Utragestan tab 3 x po 2 od 100 mg, da ih vaginalno stavljam. Beba se okrenula kako treba, krupna je, 10 dana prednjači u odnosu na termin. A termin je 20 novembra. Preporučeno mi je i mirovanje, samo do toaleta i ponovo u krevet. Zanima me, uz navedenu terapiju i mirovanje, da li će kontrakcije nestati i da li je rizično po bebu ako se rodi prije 37. sedmice? Prva mi je trudnoća. D. S ( 23)

Odgovor: Naravno da bi bilo dobro za bebu da trudnoća potraje do termina, ali u Vašem slučaju, pošto ste u 33-oj nedjelji, ne bi trebalo da bude ozbiljnijih posljedica i ako se porodite ranije. Za normalno funkcionisanje i život novorođenčeta najbitnija je zrelost pluća, koja otprilike dovoljno sazrijevaju u dobi trudnoće u kojoj ste Vi sada.

Bebe inače u zadnjem mjesecu dobijaju samo na težini, dok se ono bitno, tj. razvoj organa događa u prvih osam – osam i po mjeseci. Znači, preporuka je da poslušate savjet vašeg ginekologa, da mirujete, i ne stresirate se previše oko ovoga, jer i sam stres ne donosi ništa dobro ni Vama, ni Vašoj bebi.