Svečanim defileom radnika i vozila centrom Banjaluke i polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim radnicima preduzeća u proteklom ratu, Pošte Srpske obilježile su juče Svjetski dan pošte.

postarski defile-2

Prevozeći pošiljke, vozila ovog preduzeća dnevno pređu 7.000 kilometara, mopedima i biciklima više od 15.000, a poštari i više od 15 kilometara, kažu u ovom preduzeću.

Direktor Pošta Srpske Jasminka Krivokuća, rekla je da će ovo preduzeće uložiti napore da ostvari pozitivan rezultat u ovoj godini, kojem se mogu nadati s obzirom na šestomjesečni obračun.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je povodom Svjetskog dana pošte da je preduzeće Pošte Srpske opravdalo svoje postojanje i da će ostati u vlasništvu Republike.

Inače, Svjetski dan pošte obilježava se širom svijeta povodom osnivanja Svjetskog poštanskog saveza 9. oktobra 1874. godine, kada su predstavnici 22 države Evrope, Amerike i Afrike potpisali Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom saobraćaju.