zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Šta poslije dvije vanmaterične trudnoće

1. Pitanje: Poštovani dr Zolak, prošle godine u martu sam imala vanmateričnu trudnoću, koja je otklonjena laparaskopskom operacijom. U januaru ove godine ista se ponovila, ali je otklonjena injekcijama (metotreksat). Nisam rađala.

Pitanje: Kolike su šanse da se i treća ponovi, a kolike da trudnoća bude normalna? Molim Vas za savjet šta i kako dalje, pokušavati opet prirodnim putem ili ići na vantjelesnu oplodnju? Zorica (26)

Odgovori: Šanse da se ponovi vanmaterična trudnoća nisu male, pogotovo kada se to desi dva puta zaredom. Niste napisali da li su prethodne bile na istoj strani, ili ne. Mogu da pretpostavim da je laparoskopijom odstranjen jajovod sa jedne strane, pa da se sada desilo na drugom jajovodu. Ako je ovo slučaj, vrlo vjerovatno će se ponoviti.

Ako je, pak, druga mogućnost u pitanju, a to znači da se ponovilo na istoj strani, jer je pošteđen jajovod prilikom prve operacije, onda su šanse manje, ali uz uslov da je netaknuti jajovod prohodan.

Prohodnost jajovoda se može provjeriti, bilo HSG-om, bilo laparoskopski.  Vama ne ostaje ništa drugo, osim da probate i dalje prirodnim putem, i nadate se najboljem, dok god imate prohodan jedan jajovod.

Vještačka oplodnja vam ne bi ništa garantovala, jer su vanmaterične trudnoće dokazano češće prilikom tih procedura. Druga mogućnost je da se odstrane jajovodi, i ide na vještačku oplodnju. Za ovo bi vam bila potrebna potvrda da jajovodi ne funkcionišu kako bi trebali, te da se zbog toga uklanjaju, kako bi se spriječio negativan ishod vještačke oplodnje, moguće vanmaterične trudnoće, i komlikacije koje one nose sa sobom.

Trombofilija i rizična trudnoća

2. Pitanje: Poštovani, prošle godine u avgustu sam imala mised.ab u 9 nedjelji, nakon tog ustanovljeno mi je da imam trombofiliju. Molim vas za Vaše stručno mišljenje koliki je rizik sada da se trudnoća iznese do kraja? S.O. (42)

Odgovor: Rizik postoji, uzimajući u obzir trombofiliju, kao i vaše godine.

Pojedinačno ova dva faktora nose veći rizik po ishod trudnoće, a udruženi taj rizik multiplikuju. Ovo sve može da bude, ali ne mora i da znači da će ishod definitivno biti loš. Tako da je savjet da idete u trudnoću što opuštenije, i sa što manje stresa, uzdajući se u dokazanu činjenicu da terapija trombofilije daje vrlo dobre rezultate kod žena koje imaju istoriju spontanih pobačaja, i da veliki broj njih iznese trudnoću do kraja bez većih komplikacija.

15-dnevna menstruacija

3. Pitanje: Inače nemam ginekoloških problema, ciklusi su mi redovni (25-28 dana), traju 6-7dana, no međutim posljednji ciklus je bio produžen, trajao je 15 dana, bila sam kod ginekologa, pila sam 4-5 dana neke kapi za zaustavljanje ciklusa, sve ginekološki je bilo u redu, anomalija je pripisana stresu (jer zaista jesam imala stresan period). Zanima me kada da očekujem sljedeću menstruaciju? Unaprijed hvala! Sandra (29)

Odgovor: Vrlo vjerovatno je u pitanju hormonski disbalans prolazne prirode, koji se može javiti kao posljedica stresa, ali i mnogih drugih uzroka, i koji se u najvećem broju slučajeva sam izbalansira kroz par ciklusa. Očekujte sljedeću menstruaciju otprilike nakon isteka onog broja dana koliko je u prosjeku prolazilo između ciklusa do sada. Ako ne dođe u to vrijeme, imajte strpljenja, jer, kako sam rekao, najčešće se ciklusi vrate u normalu sami od sebe, u roku nekoliko mjeseci.

Računanje trudnoće

4. Pitanje:  Poštovani, malo sam sumnjičava na nalaze mog ginekologa.

Koliko mogu biti odstupanja u očitavanju ultrazvuka i kolika su ta odstupanja (+/- koliko dana ili sedmica)?
Da li ginekolozi prvo računaju trudnoću od 0 sedmice trudnoće, pa poslije te dvije sedmice isključe iz razmatranja?
Npr. 14.4. sam bila u 11 sedmici trudnoće, a mjesec dana poslije 12.5. sam bila 13+4 sedmici.

Da li stres i pijenje antibiotika mjesec dana prije mogu da odlože ovulaciju i da ciklus kasni?
Unaprijed zahvalna na odgovoru. J. B. (32)

Odgovor: Nije bitno da li je nešto odložilo ciklus u kome ste ostali u drugom stanju. Trudnoća se počinje računati od prvog dana zadnje menstruacije, narednih 40 sedmica.

Kod žena koje imaju neredovnecikluse ovakvo računanje odstupa od ultrazvučnog računanja starosti trudnoće, tj. ploda, i to odstupanje može biti sedmicu-dvije. Neke žene imaju oskudno krvarenje u vrijeme menstruacije, iako su već trudne, pa u tom slučaju odstupanje bude i mjesec dana, tj. trudnoća bude veća za mjesec dana.

Vi navodite da ste jednom „bili u 11-oj nedjelji“, što je termin koji se često koristi kada se menstruacija uzima u obzir, a drugi put navodite 13+4, što je izraz koji se češće koristi kada se priča o ultrazvučnoj dobi. U svakom slučaju se treba se držati ultrazvučnih parametara, i to onih koji se mjere u prva tri mjeseca, jer poslije tog perioda individualni faktori dolaze do izražaja više, pa neke bebe napreduju manje, a neke više od uobičajenog rasta za tu dob. Da rezimiram – uzimajte kao tačnije ono šta je ultrazvuk pokazao, i nemojte se previše oslanjati na menstruaciju.