Bila je jedna od najljepših žena u bivšoj Jugoslaviji, a ostala zapamćena i kao “jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali” nakon koncerta u Parizu, jer je bio oduševljen njenom ljepotom i glasom.

Važila je za jednu od najfatalnijih Srpkinja prošlog vijeka. Glumica i pjevačica sada ima 75 godina. Bila je “zabranjena” i zaboravljena 30 godina.

Olivera Katarina, odnosno Vučo, rođena je 5. 3.1940. u porodici Petrović u Beogradu, dva puta se udavala, a ime Olivera Katarina je izabrala po majci.

Studirala je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Svoju pozorišnu karijeru kao student počela je glavnom ulogom u Narodnom pozorištu u predstavi “Koštana”. Postala je supruga tadašnjeg pozorišnog kritičara Vuka Vuča.

Igrala je u desetak domaćih i isto toliko inostranih filmova. Za film “Goja” nagrađena je na filmskim festivalima u Moskvi i Veneciji, a njena najpoznatija uloga je u filmu “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Saše Petrovića, koji je nagrađen na filmskom festivalu u Kanu. Ovaj festival je zatvorila koncertom na kome su pored nje pjevale i Nana Muskuri i Dajan Vorvik.

Opis fotke

Glumila je u filmovima Puriše Đorđevića, Miće Popovića, Soje Jovanović, Đorđa Kadijevića… Kod inostranih režisera igrala je u filmovima Đanfranka Parolinija, Alberta Latuade, Majkla Armstronga, Konrada Vulfa…

Kao interpretator izvornih narodnih pjesama i ciganskih romansi održala je više od stotinu koncerata širom svijeta, snimila je singl i LP ploče sa srpskom, ciganskom, grčkom, indonežanskom i crnačkom muzikom. Pjevala je kompozicije Enja Morikonea, Šarla Demona, Doma Suzukija, Mikisa Teodorakisa, Kornelija Kovača…

U čuvenoj francuskoj “Olimpiji” održala je 72 uzastopna koncerta kojima su prisustvovale sve vodeće francuske zvijezde filma i muzike toga vremena.

Olivera Katarina je ostala zapamćena i kao “jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali” nakon njenog koncerta u Parizu, budući da je bio oduševljen njenom ljepotom i glasom.

Nezaboravni su njeni snimci izvornih narodnih pjesama: “Alaj mi je večeras po volji”, “A što ti je, mila kćeri”, “Đelem, đelem”, “Verka kaluđerka”, “Niška banja”, “Crvena jabuka”, “Evo banke, cigane moj”… Pjevala je šansone i pop muziku: “U ime ljubavi”, “Ljubav (Sedim u jednom pariskom lokalu)”, “Pričaj mi o ljubavi”, “Budi moj”, “Nikad ne zaboravi dane naše ljubavi”, “Nije to, ljudi, istina”, “Šošana”…

Opis fotke

Autor je zbirke pjesama “Beli badnjaci” i zastupljena je u Antologiji pjesama o Kosovu. Napisala je memoarsku prozu pod nazivom “Aristokratsko stopalo”.

Iz braka sa Miladinom Šakićem ima sina Maneta, koji je slikar i nekoliko godina je živio u Madridu, a danas živi i radi u Beogradu.

Izvor: bktnews