Iako svojim pjevanjem već mjesecima oduševljavaju ljubitelje izvornih narodnih pjesama, sestre Ivana i Isidora Santrač dospjele su u vijesti kada se pojavila informacija da je jedna od njihovih izvedbi na Jutjubu blokirana.

Pošto se radi o poznatoj pjesmi patriotsko-kosovske tematike, ”Crven cvete”, mnogi su ovome dali konotaciju kakva zapravo vjerovatno ne postoji. Ivana Santrač nam je objasnila o čemu se radi, a sestre Santrač odgovorile su na pitanje, otkud odjednom sva ta internet-popularnost i zašto je za njih ljubav prema muzici i kulturnoj baštini jača od svega.

Mi nismo nikada nigdje postavile snimak “Crven cvete” sa našeg Jutjub kanala već smo video postavile na naš Fejsbuk profil. Pošto je snimak javan pojedini pratioci su ga skinuli i postavili na Jutjub. Mi lično ne znamo ko je konstantno prijavljivao naše izvođenje pjesme “Crven cvete”, iako je mnogo puta napisano ko je autor pjesme i kako je snimak isključivo “cover”. Jedino pravo na prijavu ima autorka, svakako, s tim da ako ona to stvarno radi – što bismo rekli u žargonu – nije fer, jer ima i drugih snimaka, a naš je imao mnogo više pregleda, čak i više od njenog, pa je možda to razlog.

Sestre Santrač kažu da nikada nisu očekivale toliko interesovanje i veliki broj pregleda svojih izvedbi tradicionalnih izvornih pjesama.

– Htjela bih pomenuti da smo počele snimati pjesme sasvim slučajno za prijatelje na Fejsbuku i da su naši snimci amaterski. Video pretežno nastane tako što se spremamo za koncert ili izlazak i odlučimo nešto da otpjevamo.

I Ivana i Isidora su članice vokalne grupe RKUD Pelagić iz Banjaluke i imale su mnogo folklornih nastupa. Samostalan koncert za njih bi, kako kažu, bio veliki poduhvat, ali nadaju se da će jednog dana izvoditi pjesme pred publikom, uživo.

-Izvorne pjesme pjevamo oko 5 godina u sklopu vokalne grupe KUD Pelagić i moram reći da je djevojka koja vodi ovu grupu zaslužna za sve što znamo. Ona je u nama probudila želju da budemo bolje, da volimo ono što imamo (odnosi se na kulturnu baštinu). Ne znam da li smijem da je imenujem, ali svakako će se prepoznati – kaže Ivana Santrač.

Ivana svira flautu u narodnom orkestru KUD Pelagić, studira politikologiju na Fakultetu političkih nauka. Isidora je brucoš na Tehnološkom fakultetu. Obje su završile nižu muzičku školu, Ivana na odsjeku za flautu, a Isidora klavir. Još dok su bile djeca pjevale su na mnogim festivalima. Ivana je 13 godina profesionalno plesala latino-američke i standardne plesove, a 2011. godine je bila državni prvak.

Izvor: mojkontakt