Milutin Balaban (74) iz Banjaluke osuđen je u petak u banjalučkom Okružnom sudu na pola godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo suvozač u njegovom vozilu “Fijat panda” Miloje Stojaković.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju koji je optuženi Balaban zaključio sa Okružnim tužilaštvom Banjaluka.

Tužilac koji zastupa ovaj predmet Slobodan Salić je istakao da je prije sporazuma izmijenio i optužnicu. On  je objasnio da se Tužilaštvo odlučujući o visini kazne  predviđene u sporazumu rukovodilo brojnim olakšavajućim okolnostima na strani optuženog Stojakovića.

– Ranije nije osuđivan, a poginuli mu je bio vjenčani kum i sve ovo ga je strašno psihički pogodilo. Porodica nastradalog ne traži njegovo krivično gonjenje i nadoknadu štete. Takođe se ponašao i korektno tokom suđenja – kazao je tužilac Salić.

Optuženi Balaban, pred sudskim vijećem kojim je presjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović kazao je da priznaje krivicu i da mu je žao. On se tokom izjašenjenja i   rasplakao.

Prema presudi Balaban je je 24. februara ove godine vozeći pijan “fijat pandu” izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo  Stojaković. Navodi se da je Balaban je krećući se iz pravca Petrićevca u Banjaluci prema naselju Česma u ulici Ivana Gorana Kovačića vozilom skrenuo u suprotnu kolovoznu traku i udario u kamion, koji je vozio Milan Ševo. U trenutku nesreće imao je 2,11 promila alkohola u krvi.

Izvor: glassrpske.com