Odjeljenje komunalne policije Gradske uprave Banjaluka u narednom periodu intenziviraće kontrole čišćenja dimnjaka, saopšteno je iz Gradske uprave.

Načelnik Odjeljenja komunalne policije Milenko Letić rekao je da se kontrole čišćenja dimnjaka sprovode u okviru redovnih kontrola i da će, zbog početka sezone grijanja, komunalni policajci češće kontrolisati koliko su se građani pridržavali ove obaveze.

Prema njegovim riječima, prije izricanja novčane kazne onima koji ne budu obavili pregled i čišćenje dimnjaka biće izdata upozorenja za čišćenje u određenom roku, a potom će ponovo biti obavljena kontrola.

“U toku ove godine zbog nečistih dimnjaka nije bilo sankcionisanih građana”, rekao je Letić i dodao da je svaki vlasnik objekta, odnosno dimnjaka dužan da u toku godine izvrši najmanje jednom čišćenje i kontrolu, te uređaja za loženje.

Zaprijećene kazne za vlasnike objekata koji nisu očistili dimnjak iznose od 100 do 600 KM za fizička, a od 500 do 7.000 KM za pravna lica.

Prema podacima Odjeljenja za privredu, na području Banjaluke za obavljanje dimnjačarskog posla registrovana su četiri dimnjačara.

Izvor: Srna