Zvanično otvaranje kamene kuće, koja je dobila novi sjaj, na tvrđavi Kastel, planirano je u novembru.

U kamenoj kući, prema ranijim planovima nadležnih iz grada, biće muzej, a kako saznajemo, svoja vrata će ovaj objekat otvoriti prigodnom izložbom.

“Uradili smo projektnu cjelinu devet, odnosno dvorište sa muzejom, koje je završeno u decembru prošle godine, a zvanično otvaranje planirano je  tokom novembra ove godine, sa jednom izložbom koja putuje kroz zemlje jugoistočne Evrope, u saradnji sa UNESCO-om,  a učestvovaće  mnogi muzeji iz regiona kao i Muzej RS”, kazao je juče Vladimir Pandurević, predstavnik Delegacije EU u BiH.

Prema riječima Milijane Okin, načelnice Odjeljenja kulturno-istorijskog nasljeđa Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, kamena kuća je najmlađi objekat u okviru Kastela,  koji je izgradila Austro-Ugarska.

“U prostoru te kuće u budućnosti grad je planirao da otvori istorijski muzej, a da li će se to desiti, još tačno ne znamo. Tehnički prijem kamene kuće bio je u aprilu ove godine”, navela je ona.

Inače, obnova i restauracija tvrđave Kastel, jednog od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika grada, odvija se ubrzanim tempom.

Podsjećamo da glavni projekat ima devet cjelina koje obuhvataju posebna područja tvrđave, dok je za cjelinu dva i devet Delegacija Evrospke unije u BiH izdvojila sredstva, čija ukupna vrijednost iznosi 948.108,31 evro.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH govore kako je ugovor  potpisan u maju ove godine, te da bi radovi  trebalo  da budu završeni do februara 2016. godine, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Pandurević ističe da se radovi odvijaju  planiranim tokom, a da to najbolje vide Banjalučani koji svakodnevno prolaze pored tvrđave.

On dodaje da i radovi koji se odnose na cjelinu dva dobro napreduju.

“Biću subjektivan i reći da je između 70 i 80 odsto radova na zidinama i bastionima Kastela urađeno”, naveo je Pandurević.

U sklopu druge faze obuhvaćen je spoljašnji bedem od zapadnog do sjevernog ulaza, a sa spoljne i unutrašnje strane na istom tom potezu  rade se bedemi, kule tri i četiri, kao i bedemi između njih.

Zoran Miladinović, šef gradilišta iz firme KOTO Beograd, kazao nam je juče da nisu imali nikakvih poteškoća kada je izvođenje radova u pitanju, te da restauraciju izvodi oko 60 radnika.

Radovi su počeli 11. maja, a do 11. marta naredne godine moramo da završimo sve ugovorene radove, te da iskoristimo vremenske uslove kada radovi napreduju izuzetno dobro”, kazao je Miladinović.

U realizaciju projekta uključeni su Gradska uprava, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, dok je izvođač radova firma KOTO iz Beograda.

Banjalučani koje smo juče zatekli pored tvrđave Kastel kažu da se raduju što će ovaj simbol grada biti obnovljen, jer je propadao i bio zapušten.

“Kada nam neko dođe u goste, moći ćemo ga s ponosom odvesti na tvrđavu, da uživa u Kastelu, pored kojeg protiče Vrbas. Biće i prava turistička atrakcija”, kazala je Marija T., penzionerka.

Izvor: nezavisne.com