zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Neredovne menstruacije

1.Pitanje: Poštovani, imam 23 godine i jos nemam redovnu menstruaciju. Svaki mjesec imam sve simptome pms-a. I, strašno me muče. Jedan mjesec dobijem, a drugi ne. A prvu menstruaciju sam dobila sa 15 godina. Da li
da potrazim pomoć kod ljekara? Vase mišljenje i savjet… Hvala, Ana (23)

Odgovor: Trebate otići na ginekološki pregled, pri kojem će se uz pomoć ultrazvuka vidjeti stanje reproduktivnih organa. U toku pregleda će se eventualno naći nešto što odstupa od normale, poput cisti na jajnicima, koje mogu da uzrokuju poremećaj menstrualnog ciklusa.

Ukoliko se pri pregledu ustanovi da je sve u redu sa unutrašnjim organima, trebate odraditi set određenih hormona koji regulišu ciklus, i time bi se završila dijagnostika u vašem slučaju.

Rana menopauza?

2. Pitanje: Poštovani doktore! U zadnje vrijeme menstruacije su mi dosta slabije i manje traju nego ranije, zadnja menstruacija je bila skroz slaba i  dosta svjetlije boje nego inače, a stomak i donji dio kičme su me boljeli svih tih dana, inače imam bolove ali samo prva dva dana, a sad baš svih dana sam imala bolove.

Ranije su mi menstruacije trajale i po 6 dana a sada jedva 4 dana. Imam li razloga za strah i šta mi savjetujete? Da napomenem, sklona sam prehladama stomaka i to ne mogu spriječiti nikako.Poz i hvala unaprijed! S.N. (36)

Odgovor: Odgovor na vaše pitanje je isti kao na prethodno, s tim da bi se trebalo obratiti pažnju na eventualnu ranu menopauzu, koja jeste rijetka, ali ne toliko da bi je trebalo isključiti u startu.

Što se bolova tiče, ovako mogu samo preporučiti da počnete uzimati analgetike dan-dva prije nego što dobijete, jer se taj način pokazao dosta uspješniji u smanjenju osjećaja bola od onoga gdje se analgetici uzimaju kada krvarenje već počne.

Moguća trudnoća?

3. Pitanje: Poštovani, imala sam porod prije 14 godina. Redovno pijem Legravan. Menstruaciju sam trebala dobiti 27.9. Imala sam sve simptome PMS-a, međutim i dalje traju. Kontracepciju ne pijem jer očekujem menstruaciju. Imam bolove u predjelu leđa, grud, žućkasti iscjedak, znojim se i mogu reći povećanu seksualnu želju. Uradila sam test. Negativan je. Bolovi i dalje traju kao da ću dobiti svakog momenta. Zbunjena sam. Naručila sam se kod svog ginekologa. U međuvremenu molim
savjet. Hvala. B. D. (35)

Odgovor: Ovaj put su pitanja slične sadržine, pa je tako i sa vašim. Ako redovno pijete Legravan, gotovo je sigurno da niste ostali u drugom stanju, te smatram da nema razloga za preveliku brigu.

Menstruacija će doći sigurno, samo je pitanje sa koliko dana zakašnjenja. Preporuka je da budete strpljivi, i pustite da prođe nekoliko ciklusa. Ako bi i nakon dva- tri mjeseca ciklusi i dalje bili neredovni, ili neregularni u nekom pogledu, onda ima smisla raditi pretrage, hormonski status, i sl.

Redoslijed pregleda nakon neuspjelih pokušaja da zatrudnim

4.Pitanje: Poštovani, već godinu i po dana muž i ja radimo na bebi i rezultata još uvijek nema. U nalazu polnih hormona lh mi je povišen 18 (4dc) sto ukazuje na policistične jajnike. Koristim Dabroston za regulaciju ciklusa, folikuli ne rastu dovoljno pa sam uz pomoć klomifena (6 uzastopnih ciklusa) uspjela ovulirati po procjeni ginekologa dva puta, a od trudnoće ništa.

Predložena mi je inseminacija, međutim u brisu mi je nađena ureaplazma koju trenutno liječim.

Trebala bih odraditi jos HSG i histeroskopiju. Mene zanima, po Vašoj procjeni, šta bi trebala prvo odraditi? Izvinite na opširnom
postu. Sanja (25)

Odgovor: Prvo biste trebali izliječiti Ureaplazmu, jer je to preduslov za histeroskopiju i HSG, da ne spominjem da i sama Ureaplazma može uzrokovati komplikacije, kako sa ostajanjem u drugom stanju, tako i u trudnoći.

Poslije toga je logičan slijed inseminacija, nekoliko pokušaja, a potom IVF.

Savjetovao bih vam i da se, u slučaju neuspjeha, konsultujete sa stručnjacima na klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Mariboru, ili nekim iz zemalja regiona, jer se za ozbiljne probleme traže i ozbiljne ustanove, kakvih u RS još uvijek nema,
nažalost.