O biljkama koje prošišćavaju vaš dom pisale smo već nekoliko puta, ali nije štetno da se ponovi. Ako već volite da vaš dom krase biljke, odlučite se za neku iz ove grupe i na taj način omogućite da vaš životni prostor bude još zdraviji…

Aloja

Alojin gel smiruje opekotine od sunca, ujede, i posekotine, ali aloja takođe može da detoksikuje tijelo i odlična je za prečišćavanje vazduha. Aloja čisti vazduh od štetnih hemikalija u proizvodima za čišćenje. Kada je količina štetnih hemikalija u vazduhu jako velika, na lišću aloje se pojavljuju braon pege.

aloja

Bršljan

Bršljan ima nevjerovatne sposobnosti filtriranja vazduha. To je najefikasnija biljka kada je u pitanju absorbovanje formaldehida, a čak je i laka za održavanje. Bršljan može biti visoko ili nisko i preferira umjerene temperature i srednju osvjetljenost.

bršljan

Fikus

Ako vam gajenje biljaka ne ide od ruke, fikus je možda prava stvar za vas. Lako raste u lošem osvjetljenju i u hladnim uslovima. Fikus eliminiše toksine i prečišćava vazduh.

fikus

Indijansko pero

Ova biljka napreduje bez mnogo svjetla i vode. Takođe je vrlo efikasna u apsorbovanju ugljen dioksida i oslobađanju kiseonika tokom noći (dok većina drugih biljaka to rade tokom dana), dakle ako je u spavaćoj sobi može da vam pomogne da bolje spavate.

indijansko pero

Spatifilum

Vrlo lako se održava. Dobro se drži na hladnoći i u mračnijim uslovima, a smanjuje nivo toksina u vazduhu.

svet

Filadendron

Izuzetno dobro upija formaldehid. Traži umjereno zalivanje i umjerenu osvjetljenost.

filadendron

Bambus

Atraktivna i umirujuća biljka, bambus je jedna od najefikasnijih filtera vazduha. Čisti vazduh od od benzena i trihloroetilena. Treba ga dobro zalivati i smhestiti u hlad ili na indirektno sunčevo svhetlo.

bambus

Kordilina

Kordilina se lako održava. Jedna je od najboljih biljaka za pročišćavanje vazduha. Efektivna je u borbi protiv zagađivača (uključujući benzen, formaldehid, ugljen-monoksid, i ksilen).

8

Zlatna puzavica

Zlatna puzavica je jednostavna i lijepa biljka koja takođe spada u najbolje prečišćivače vazduha. Ona raste najbolje na hladnim temperaturama i niskim nivoima sunčeve svjetlosti. Može da eliminiše formaldehid iz vazduha, korisno je imati je u dnevnoj sobi.

zlatna puzavica

Dracena

Ova biljka može da raste do plafona, što je čini pogodnom za uređenje i popunjavanje prostora. Uklanja toksine, poput ksilena, trihloretilena, i formaldehida iz vazduha. Voli puno sunca.

dracena

Izvor: planetazdravlja.com