zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Koliko spermatozoidi mogu da žive u tijelu žene?

1.Pitanje: Koliko spermatozoidi mogu da žive u tijelu žene? Da li mogu ostati trudna ako sam imala odnos tri dana poslije prestanka ciklusa (ciklus je trajao od 1. do 6. oktobra, a odnos sam imala 9. oktobra). Ovulacija mi je trebala biti 21.10.? J (25)

Odgovor: Po logici stvari, ne biste mogli trudni ostati da je to sve kako ste i napisali. Ne znam samo kako možete sa sigurnošću znati kada ovulirate, jer je to događaj koji zna da „šeta“ od ciklusa do ciklusa. Ako mislite da ovulirate 21. dan, to bi značilo da su Vam ciklusi na 35 dana, bez odstupanja. Kako vjerujem da ovo nije slučaj, a znam da se ovulacije mogu desiti i prilično rano u toku ciklusa, mogu samo reći da postoji mogućnost trudnoće, kao i u bilo kom drugom dijelu ciklusa, samo su šanse daleko manje nego kada se odnos desi u danima neposredno prije i poslije ovulacije.

I da, spermatozoidi mogu da prežive pet do sedam dana unutar reproduktivnih organa žene, a jajna ćelija otprilike 24 sata.

Bolovi i grčevi tokom trudnoće

2. Pitanje: Poštovani, prije godinu dana sam imala spontani u 12 nedjelji trudnože. Sada sam opet trudna, deveta nedjelja trudnoće i pijem utrogestan 3×1. Problem je što mi se često pojave bolovi i grčevi u stomaku. Moj doktor kaže da popijem paracetamol tada. Pa da pitam i Vas za mišljenje? Hvala! MD. (23)

Odgovor: Paracetamol jeste analgetik koji se može koristiti u toku trudnoće, ali nisam siguran da ga vi trebate koristiti zbog navedenih problema. Trudnoća je još relativno mala da bi mogla da izaziva te simptome. Naprosto, u prvih par mjeseci trudnoća ide po principu sve ili ništa, bez izražene simptomatologije, osim eventulno mučnine i povraćanja.

Kada se bolovi i grčevi jave u tom dobu trudnoće, a vezani su za trudnoću, oni po pravilu dovedu do krvarenja ili sukrvice. Ako se to desi, stvari treba shvatiti ozbiljnije, i tretirati ih kao prijeteći ili početni pobačaj.

Da li kontracepcijske pilule utiču na plodnost?

3.Pitanje: Poštovani dr Zolak pijem Diane 35 već dvije godine zbog policisticnih jajnika, neredovne menstuacije i ostalih simptoma nemam,  pa me zanima da li one smanjuju plodnost ako se uzimaju više godina pošto za sada ne planiram trudnoću, a bojim se da će biti teško i kad poželim. Bojana (26)

Odgovor: Nemate razloga za bojazan, jer do sada nije nađena direktna veza između dužeg korištenja kontraceptivnih pilula i smanjene plodnosti.

Visok pritisak u trudnoći

4.Pitanje: Sada sam po drugi put trudna i prošli porođaj je bio carski rez zbog visokog pritiska u 38-oj nedjelji. Sada sam trudna 28 nedjelja i opet mi je povišen pritisak i dobila sam terapiju Cordipin i Metildopu da pijem ali vidim da mi samo Cordipin djeluje Metildopa baš ništa. Interesuje me šta biste preporučili kao lijek za visok pritisak, kakvu ishranu i sta mislite o kaliumovoj soli u ishrani. B.G(23)

Odgovor: Kordipin i Metildopa su lijekovi koji se najčešće propisuju za regulaciju povišenog pritiska kod trudnica, tako da sa te strane nemam šta dodati. Ako vidite da vam Kordipin pomaže u tome, držite se njega dok god je to tako. Tek ako ni on ne bude djelovao efikasno, ima smisla tražiti zamjensku terapiju.

So bi trebalo u potpunosti izbaciti iz ishrane u vašem slučaju, pošto je dovoljno ima u namirnicama koje konzumirate na dnevnoj bazi, a svako dodavanje može pogoršati problem sa povišenim pritiskom.