Problemi sa bubuljicama i aknama na leđima mogu biti iritirajući, pa i gori od onih na licu. Ipak, postoje djelotvorni domaći lijekovi. Saznajte koji.

Ovaj problem je rašireniji od problema sa aknama na licu. One se pojavljuju i na prsima, rukama, ramenima, … Obično su tu u pubertetskoj dobi, ali mogu da se jave i u srednjim godinama zbog uske odjeće, znojenja, začepljenja pora …

Možete ih liječiti gotovo na isti način kao i akne na licu, ali i malo pojačati efekat. Bitno je da redovno radite piling i čistite kožu. Možete da koristite bilo koji piling za lice i na tijelu. Masirajte kožu zahvaćenu aknama 5 minuta blagim pilingom. Istuširajte se, posušite kožu (bez grubog brisanja), stavite neki umirujući toner na kuglice vate i nanesite na kožu.

Ako imate izraženiji problem sa aknama tuširajte se dva puta dnevno, ali koristite blage gelove ili čak umirujuće čajeve za čišćenje kože. Nikada ne trljajte kožu sa aknama jako peškirom, jer možete samo pogoršati stanje.

Trudite se da ne spavate na leđima i da često mijenjate pidžamu. Pazite i na ishranu; masna i brza hrana usporava oporavak, dok veći unos voća, povrća, hrane bogate cinkom i zelenog čaja mogu biti vrlo dobri. Naravno, ne zaboravite i povećan unos vode, koji će vam pomoći da očistite organizam.

Cinkov oksid i alfa hidroksi kiseline

Obično ih ne koriste u jačim dozama za liječenje akni na licu, ali za leđa ih možete upotrebiti. Tražite preparate sa cinkovim oksidom za isušivanje bubuljica, kao i one sa alfa hidroksi kiselinama. Nanosite ih nakon tuširanja i čišćenja kože i ostavite da se osuše.

Aloe vera i jabukovo sirće

Nanesite aloe vera gel na čistu kožu i ostavite da djeluje 20-tak minuta, pa skinite kuglicom vate umočenom u mlaku vodu.

Tretman jabukovim sirćetom je efektan kada je u pitanju uništavanje bakterija, a uz to, pomaže i da balansirate pH kože. Pomiješajte jednake dijelove jabukovog sirćeta i vode, pa sa tim nakvasite peškir. Savite ga na leđa i ostavite 15 minuta. Poslije operite mlakom vodom. Ponavljajte više puta.

Ulje čajevca

Spada u jedno od najdjelotvornijih prirodnih preparata protiv akni. Razmutite par kapi ulja čajevca u vodi i sa tim operite kožu zahvaćenu aknama. Ponvaljate 2 ili 3 puta na dan.

Narandža, limun, menta

Pomiješajte narendanu koricu narandže sa malo vode (ili sušenu narandžinu koricu, samljevenu), meda i cimeta. Nanesite ovu smjesu na kožu i ostavite 15 minuta, pa isperite.
Limunov sok nanesite kuglicom vate na akne i ostavite da djeluje nekoliko sati (kada se osuši, možete se obući). Poslije samo operite mlakom vodom.
Sameljite nekoliko listova suve mente i pomiješajte sa malo vode, pa nanesite na kožu sa aknama. Ostavite 20 minuta, pa operite hladnom vodom.

Kupka

Za probleme sa aknama odlična je dobra uljana ili biljna kupka. Topla voda otvara pore, a biljke djeluju antibakterijski i umirjuće. U kupku možete dodati malo ulja lavande ili čajevca ili ubaciti jači čaj od mente.

Izvor: lifepressmagazin.com