Sa Banjalučankom Dijanom Dejanović razgovarali smo o njenom najznačajnijem filmskom projektu, odnosno o filmu koji je više od dvije godine snimala u Indiji i koji je protekle sedmice pušten u bioskope u nekoliko zemalja svijeta. Talentovana Banjalučanka privukla je pažnju holivudskog režisera Majkla Hofmana koji je za nju imao samo riječi hvale.

Kada smo prije nešto više od godinu dana stupili u kontakt sa Dijanom, tada je već uveliko radila na svom četvrtom visokobudžetnom filmu u Indiji, u režiji Pravala Ramana (Prawala Ramana) i naziva “Ja i Charles“ (”Me aur Charles”) .

Povezano sa: Banjalučanka koja je osvojila indijski svijet

dd-1Film je i zvanično, kako smo već naveli, pušten u bioskope protekle sedmice, odnosno u petak, 30. oktobra. Riječ je o bioskopima u Indiji, Tajlandu, Singapuru i Australiji.

– Do sada, ljubitelji dobrog filma su veoma pozitivno reagovali, te je film ocijenjen sa tri ili četiri zvjedice, od pet mogućih. U narednih mjesec-dva očekuje se prikaz filma u nekim zemljama Evrope i u SAD-u – rekla nam je Dijana.

Dijana igra advokata jednog od najpoznatijih serijskih ubica na području Indije i Tajlanda, koji je ubijao turiste, „hipije“, 70-ih godina prošloga vijeka.

– Obično se film definiše kao biografska priča o ubici Čarlsu Sobrađu (Charls Shobhraj), ali je ustvari cio film prezentovan iz ugla policajca koji je njega uhapsio. Na samom početku snimanja, Čarls koji je trenutno na odsluženju zatvorske kazne u Nepalu nije želio da da autorska prava. Međutim, dva-tri dana prije nego što je film pušten u bioskope, glavni glumac, režiser i producent otišli su u posjetu Čarlsu u Nepal i on je bio oduševljen filmom, tako da je to sve, na kraju, dobro ispalo – ispričala je za portal Banjalucanke.com naša lijepa sugrađanka i dodaje:

– Ja sam glumila stvarnog lika, dakle, ženu advokaticu koja je inače Francuskinja. Veoma je zaninljiv lik, vrlo je „opasna“, udata je za nekog mafijaša i voljela bih da sam je mogla u potpunosti dočarati, ali nažalost, to nije bilo moguće zbog autorskih prava. Prednost je bila što sam ranije, dok sam živjela u Banjaluci, radila u banci, pa sam svakodnevno bila okružena bankarima i pravnicima, tako da nisam imala problem da se u potpunosti unesem u ulogu advokata tokom snimanja.

Glumačka ekipa brojala je oko120 osoba, a sam film se snimao na nekoliko lokacija, s ciljem što vjerodostojnijeg prikaza stvarnih mjesta gdje su se zločini dešavali.

dd-9

POHVALA OD VELIKOG HOLIVUDSKOG REŽISERA

Ono što je uslijedilo nakon snimanja filma, iznenadilo je i samu Dijanu. Pored cjelokupne glumačke ekipe i protagoniste filma, talentovana Banjalučanka privukla je pažnju poznatog holivudskog režisera, Majkla Hofmana (Michael Hoffman):

– Gospodin Hofman je predstavljao svoj novi film u Indiji, pod nazivom “The best of me”. Praval Raman i on imaju iste distributere koji su zaduženi za svjetsku distribuciju tih filmova, i nakon što su se upoznali, Praval ga je pozvao da pogleda naš film u režiji. Ja sam znala da je on došao i veoma me je zanimalo šta će veliki holivudski režiser reći o filmu. Nakon odgledanog filma, on je pitao za mene i tražio je da me kontaktiraju – prisjeća se crnokosa glumica i dodaje:

– Nisam mogla vjerovati da je on, pored svih glumaca, pozvao baš mene i pohvalio me. Od šoka se i ne sjećam šta je sve rekao (smijeh). Zahvaljujući prije svega toj njegovoj pohvali, produkcijska kuća je na mene počela da gleda drugačije i dali su mi još nekoliko uloga u nekoliko projekata. Sa Hofmanom sam u kontaktu i ponekad se čujemo.

dd-5HOROR U LONDONU

Dijana Dejanović snimila je još jedan bolivudski film u britanskoj prestonici. Riječ je o filmu “Zahhak”, koji je rimejk holivudskog horora “Oculus”. Režiser je takođe Praval Raman, a glavne uloge tumače Adil Hussain, koji je inače najpoznatiji po ulozi u filmu “Life od Pie” i Lisa Ray. 

– Cijela radnja se vrti oko jedne porodice koja ima problema sa ukletim ogledalom, a ja se pojavljujem nekoliko puta kao porodična prijatejica – objašnjava Dejanovićeva.

– Lokacija na kojoj smo snimali nalazi se na nekih sat vremena od centra Londona. Imanje datira iz 16. vijeka, a pripadalo je čuvenom vladaru Henriju VIII. To je bila njegova lovačka kuća. Kažu da se ispod kuće nalaze tajni tuneli koji su vodili do kuća njegovih ljubavnica.

FILM O NJENOM ŽIVOTU

Tokom razgovara sa ovom jednostavnom i uspješnom mladom damom, našalili smo se i slobodno konstatovali da se zapravo treba snimiti film o njenom životu. Njen put i životna odluka da napusti Banjaluku u periodu kada je ostala bez posla i da se upusti u nepoznatu avanturu u daleku Indiju dovelo ju je do nedosanjanih snova.

– Sreća, hrabrost, ali iznad svega upornost. Bilo je mnogo teških perioda, nije to sve tako glatko išlo i mnogo puta sam bila na granici odustajanja. Na kraju, uvijek sam ostajala, jer se uvijek nešto dešavalo i ja sam svoj boravak tamo produžavala– iskrena je bila Dijana i dodaje:

– Sve moje želje trenutno su vezane za film. Voljela bih da odem negdje u Evropu, na primjer, London mi se jako dopao ili u SAD, pa da tamo okušam sreću. Takođe, voljela bih da snimam biografske uloge nekih jakih žena, koje su interesantne i koje su na neki način obilježile istoriju.

Rastale smo se tiho ubjeđene da će Banjalučanka Dijana Dejanović nastaviti svoj filmski put. I to baš onako kako ona želi. Jer, jednostavno ima malo i te neke “lude” sreće.

Foto: Ognjen Crnobrnja