Trudnice i žene koje imaju problema sa začećem prinuđene su da obave niz ljekarskih pregleda, među kojima je i testiranje na bakteriju hlamidiju, što već duže od 20 dana u Institutu za javno zdravstvo RS nije moguće jer je aparat na popravci.

Ljekari objašnjavaju da je riječ o “tihoj” polnoj bolesti i često se dešava da simptomi izostanu. Međutim, ukoliko se ne liječi, može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, zbog čega je veoma važno da se bolest na vrijeme otkrije.

– Dobila sam uputnicu od svog ginekologa da uradim bris na više bakterija, a između ostalog obavezno i na bakteriju hlamidiju. Kada sam došla u Institut, rekli su mi da je aparat za to testiranje pokvaren, da je poslat na popravku i da ne znaju kada će ponovo biti u funkciji – rekla je Marija J. iz Banjaluke, koja je u drugom mjesecu trudnoće.

Istakla je da su joj u Institutu objasnili da ni u jednoj drugoj javnoj zdravstvenoj ustanovi nije moguće uraditi testiranje na pomenutu bakteriju, već da ako je hitno mora ići u privatne klinike, gdje testiranje košta oko 30 maraka.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je aparat na kojem rade testiranje uzoraka na bakteriju hlamidiju bio na redovnom servisu i da je trenutno na provjeri.

Svaki dan očekujemo da će ponovo biti u funkciji. Ovim putem se izvinjavamo našim pacijentima i molimo ih za razumijevanje – naglasili su u Institutu.

Osiguranici koji urade testiranje na bakteriju hlamidiju u nekoj od ustanova sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS nema ugovorenu tu uslugu, mogu da predaju u nadležnoj poslovnici FZO zahtjev za refundaciju troškova.

– Uz račun i kopiju medicinske dokumentacije treba da prilože potvrdu iz Instituta da oni tu uslugu nisu mogli da pruže. Takođe, osiguranici treba da predaju i broj svog računa na koji će im biti uplaćen novac – rekli su u Fondu.

Hlamidija u trudnoći znatno povećava šansu za stvaranje infekcije vodenjaka, tj. amniona i plodove vodice, što može biti uzrok prijevremenog porođaja. Postoji velika mogućnost i da se hlamidija prenese na novorođenče. Tačnije, 50 odsto beba dobiće hlamidiju ako je majka zaražena. Isto tako, određen broj novorođenčadi, između 25 i 50 odsto, razviće konjunktivitis, infekciju očiju.

Pored toga što pomenute infekcije mogu biti veoma ozbiljne i opasne, bebe koje se pravovremeno i na pravi način liječe antibioticima prolaze dobro. Ipak, bolje je da se žene izliječe za vrijeme trudnoće i samim tim spriječi mogućnost da beba bude zaražena.

Prenošenje

Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa oboljelom osobom. Prenošenje bakterije hlamidije se može desiti i putem porođaja sa inficirane majke na novorođenče.

Ukoliko se ne liječi, hlamidija može trajno oštetiti polne organe i dovesti do steriliteta žene i muškarca. Takođe, hlamidija je jedan od najčešćih uzroka upale pluća kod novorođenčadi.

Izvor: glassrpske.com