Marija Kiri je ne samo prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, već i prva osoba koja je tu nagradu dobila dva puta, i jedina žena koja ju je dobila za dvije različite kategorije. Povučena, dostojanstvena i skromna stekla je divljenje naučnika u cijelom svijetu. Rođena je na današnji dan 1867. godine.

Marija Kiri je od malena cijenila obrazovanje i kao dijete izdvajala se iznad druge djece. Sa pet godina je naučila da čita i piše, slušajući svoju sestru kako uči azbuku. Od početka školovanja bila je brilijantan đak, a na kraju srednje škole je i nagrađena zlatnom medaljom za uspjeh.

Međutim, njena domovina, Poljska, tada je bila pod ruskom dominacijom i žene nisu mogle da pohađaju univerzitet. Kako je njena želja za obrazovanjem bila jaka, Marija Kiri (tada Sklodovska) je našla rješenje i ubrzo se povezala sa grupom mladih ljudi koji su organizovali svoje studije u neobaveznoj organizaciji koja se zvala Pokretni univerzitet.

Godine 1891. otišla je u Pariz da živi sa svojom sestrom i upisala studije matematike, fizike i hemije na Sorboni. Studije na Sorboni završila je kao najbolji student, i to kao prva u klasi fizike i hemije, i druga u klasi matematike.

marija kiri sa ocem i sestrama / foto: wikipediaMARIJA KIRI SA OCEM I SESTRAMA / FOTO: WIKIPEDIA

Budućeg supruga, Pjera Kirija, koji je tada bio student doktorskih studija u Bekerelovoj laboratoriji, upoznala je 1894. godine i odmah sljedeće godine se i udala za njega, nakon što je Pjer odbranio svoj doktorat.

Prva istraživanja počela je pod uticajem Bekarela, koji je 1896. godine otkrio da soli urana emituju zrake koji su veoma prodorni kao i x-zraci. Podstaknuta tim otkrićem, Marija Kiri je odlučila da se u okviru svoje doktorske disertacije bavi proučavanjma uranijumovih zraka.

Dokazala je da to zračenje potiče iz samog atoma. Nastavila je zatim sistematska proučavanja radioaktivnih supstanci, posebno urana i došla do otkrića da uranski smolinac ima četiri puta jače zračenje od elementarnog urana, što ju je navelo na zaključak da su prisutni i neki drugi elementi. Raznim istraživanjima došla je do otkrića da je ovakva aktivnost uranijumovih jedinjena karakteristična i za neke druge materije (torijum) i odlučila da tu pojavu nazove radioaktivnost.

Njen suprug, Pjer Kiri je bio zaintrigiran njenim otkrićima i odlučio je da joj se pridruži.

pjer i marija kiri / foto: wikipediaPJER I MARIJA KIRI / FOTO: WIKIPEDIA

U radničkoj bluzi, punoj prašine i mrlja od kiselina, usred dima koji joj je štipao oči i grlo, raščupane kose Marija je u dvorištu radila đavolski težak posao. Miješala je po čitave  sate, kutlačom većom od nje same, hemijsku materiju koja je ključala u kazanu, pretakala je u posude, dodavala novu rudu — i tako dan za danom skoro pune četiri godine!

Po vrelom suncu i ciči zimi borila se da iz pehblende izdvoji nepoznatu materiju neobične moći zračenja. 

Poslije 45 mjeseci natčovječanskih napora, na granici životne snage, iz dvije tone rude Marija dobija 100 miligrama čiste soli novog hemijskog elementa — radijuma. Taj element, koji je ona pronašla s Pjerom, zračio je oko 3,5 miliona puta jače od uranijuma!

Vijest o ovom otkriću zapanjila je svijet. U nevjerici, naučnici su pohrlili Kirijevima da se sopstvenim očima uvjere u moć radijuma, koji poput aždaje iz bajki bljuje strašnu vatru — radioaktivno zračenje — na sve strane.

Čudili su se molbi Marije i Pjera da dođu kod njih u šupu baš noću. I tek bi na vratima njihove od drveta sklepane laboratorije — šupe shvatili zašto u gluvo doba, a ne po danu, treba prići ovom čudu nad čudima. 

Majušna količina radijumove soli, koja se nalazila u staklenoj posudici na stolu usred šupe, sijala je u mraku kao sićušno sunce, kao dragi kamen u kome gori vatra. 

nobelova nagrada / foto: wikipediaNOBELOVA NAGRADA / FOTO: WIKIPEDIA

Desetog decembra iduće, 1903. godine, Švedska akademija nauka dodjeljuje Nobelovu nagradu za fiziku, najviše priznanje koje jedan naučnik može da dobije, Anriju Bekerelu za otkriće prirodne radioaktivnosti i Mariji Sklodovskoj-Kiri i Pjeru Kiriju za otkriće radijuma. 

Tri godine kasnije Marija će izgubiti voljenog supruga, koji je nastradao pod točkovima konjske zaprege. Ostavši sama sa dvoje male djece i naukom, kojoj je pripadala cijelim svojim bićem, ona nastavlja neumorno da radi i otkriva još jedan radioaktivni element. Njemu daje ime polonijum, u čast svoje rodne zemlje Poljske.

Marija Sklodovska-Kiri, poznatija kao madam Kiri, za svoj doprinos nauci 1911. godine dobija Nobelovu nagradu za hemiju.

Ovjenčana dvjema Nobelovim nagradama ona postaje i do naših dana ostaje najčuvenija žena naučnik svih vremana. 

Jedna od pionirki radioaktivnosti, madam Kiri umire od posljedica prekomjernog ozračavanja 1934. godine.

pjer i marija kiri sa ćerkom irenom / foto: wikipediaPJER I MARIJA KIRI SA ĆERKOM IRENOM / FOTO: WIKIPEDIA

Da je poživjela samo godinu duže, doživjela bi i tu radost da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade za hemiju za 1935. godinu, koju su za otkriće vještačke radioaktivnosti dobili njena kći Irena Žolio-Kiri i Irenin suprug Frederik Žolio-Kiri. 

Do sada to predstavlja jedinstven slučaj.

Tri Nobelove nagrade pripale su članovima iste porodice, porodice Kiri. Marija, Pjer, Irena i Frederik biće još dugo četiri sjajne zvijezde na nebu nauke u sazvježđu kome bismo mogli nadenuti ime „radioaktivnost“.

Marija Kiri je umrla od leukemije 4. jula 1934. godine. Sahranjena je na groblju u Skou pokraj svog supruga Pjera. Odajući počast njihovim dostignućima, 1995. Francuzi su premjestili njihove ostatke u pariski Panteon.

Izvor: Svet nauke, B92