Grupa roditelja okupljena oko Udruženja “Katalea”, čija djeca ne mogu da žive bez umjetnih pluća, nezadovoljna je odnosom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prema njima.

Oni se žele da prolaze kod duge i mučne procedure dok dobiju svoja prava zagarantovana u Fondu.

“Za osam mjeseci nisu mi nijedan jedini račun refundirali, dva puta su mi poslali odbijenice s obrazloženjem da nemam račune na ime pored fiskalnog, a drugi put kada sam im obezbijedio nota račun s imenom djeteta za svaku stavku koju sam kupio onda je otpusno pismo bilo starije od šest mjeseci. Pa onda pored svih papira, naloga, otpusnog pisma i medicinske dokumentacije traže konzilijumsko mišljenje tri ljekara. U suštini rade sve ovo i još mnogo toga samo da vam se smuči i da odustanete od refundiranja troškova“, vidno razočaran priča Vuk Savanović, predsjednik Udruženja “Katalea” i jedan od devet roditelja u RS čija djeca žive pomoću aparata umjetna pluća.

Ističe kako njihovo mišljenje dijele i doktori Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

“Fond mora naći način da pojednostavi procedure za ove porodice jer mi imamo dovoljno problema. A o tome kroz šta smo prošli dok nam nisu odobrili sredstva za mašinu da bih mogao svoje dijete dovesti kući, to je strašno, ne dao Bog nikome”, priča Savanović.

Na drugoj strani iz FZO RS kažu da ništa od ovoga nije tačno već da se radi o propustima roditelja i zakonskom okviru prema kojem oni moraju raditi.

Kako kažu, Fond zdravstvenog osiguranja RS za oboljelu djecu je finansirao neophodne aparate za disanje, kao i potrošni materijal. Inače, aparat za vještačko disanje se ubraja u medicinska sredstva i Fond ga je finansirao za djecu kojoj je neophodan uprkos tome što to sredstvo nije na listi medicinskih sredstava Fonda, jer je riječ o aparatu koji bi u pravilu trebalo da se koristi u bolničkim uslovima, a ne kućnim.

“S obzirom na navedeno, kao i specifičnost situacije u kojoj se nalaze djeca i roditelji, ovaj aparat odobravamo u skladu s članom Pravilnika o medicinskim sredstvima po kojem je moguće odobriti i medicinska sredstva koja nisu na listi, u slučaju da su neophodna za održavanje vitalnih životnih funkcija”, ističu iz FZO RS.

Što se tiče potrošnog materijala, iz Fonda kažu da je problem u roditeljima.

“Roditelji treba da predaju zahtjev Fondu za odobravanje neophodnog potrošnog materijala i to na prijedlog konzilijuma ljekara. U tom slučaju ne postoji problem i zahtjevi se rješavaju u kratkom roku. Problem se, međutim, javljao kada pojedinci nisu poštovali propisanu proceduru, pa su sami kupovali materijal i zatim nama naknadno dostavljali račune na refundaciju i to bez nalaza konzilijuma ljekara koji treba da preporuči koji potrošni materijal je neophodan i u kojim količinama. To je jedini razlog zbog čega su nastali problemi”, saopštili su iz FZO RS.

Što se tiče aparata umjetna pluća, problem je, kako kažu, da se sprovede procedura nabavke, budući da isti nisu registrovani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, te nema ovlaštenih dobavljača za ove aparate.

Razumijevanje u Centru za socijalni rad

Vuk Savanović, predsjednik Udruženja roditelja čija djeca žive pomoću aprata umjetna pluća “Katalea”, kaže da sa Centrom za socijalni rad Banjaluka imaju odličnu saradnju.

“Njihove mogućnosti nisu velike, ali koliko i šta god mogu oni nam pomognu i to bez ikakvih problema”, kaže on.

Iz JU Centar za socijalni rad Banjaluka kažu kako pomažu u skladu s nadležnostima, ali i zagovaraju njihova prava kod drugih institucija.

“Apelujemo na više instance da se pronađe sistemsko rješenje za sve porodice u RS”, kažu u ovoj instituciji.

Izvor: nezavisne.com