zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Krvarenje i bolovi poslije poroda

1.Pitanje: Poštovani, porodila sam se 07. oktobra, dakle prije mjesec dana. Porođaj je prošao dobro, nisu mi radili epiziotomiju, pukla sam na nekoliko mjesta, vanjski konci su ispali, na grliću, koliko vidim, još stoje. Krvarenje nije još prestalo, sada je smeđe boje i ponekad se osjeti neprijatan miris.

Prije nekoliko dana počela sam da osjećam bolove u stomaku, ne znam da li ću ih tačno opisati, uglavnom u predjelu jajnika, nalik grčevima i kao peckanje, nekad se javi i bol u leđima.

Ne boli stalno i nije uvijek iste jačine. Noću me ne boli, pa se pitam da li je to možda zato što sam prilično aktivna u kućnim poslovima od kako sam došla iz bolnice? Imam jos jedno dijete od dvije godine pa nemam baš puno vremena za odmor, a i dobro sam se osjećala.

Takođe sam imala nekolike bolne stolice i primijetila sam malo krvi. Ne znam da li bi moglo imati veze s tim? Svi mi pričaju o spuštanju materice zbog  NE odmaranja u babinama, pa se plašim da li je to u pitanju? Ležala sam 7 dana u bolnici, zar to nije dovoljno da se materica vrati na mjesto?! Kontrola mi je tek 20. novembra, ima li potrebe da odem ranije? S poštovanjem, Dragana (28)

Odgovor: To što navodite je dosta često, da ne kažem uobičajeno, za period babina. Babine traju šest nedjelja, i u toku tog vremenskog intervala materica se vraća na svoje prvobitne dimenzije, i mjesto.

Krvarenje ne bi trebalo da bude prisutno, mislim na svježu krv kad ovo pišem, već smeđkasti iscjedak, tzv. Lohije. Lohije, isto kao i ostale neugodnosti (poput bolova), bi trebale sa svakim danom da se smanjuju, dok potpune ne prestanu. Ovakvo stanje može potrajati i do dva mjeseca u nekim slučajevima, ali duže od toga ne.

Povremeni slabi bolovi, kao i osjećaj „ispadanja materice“ su takođe dosta česti, i nisu razlog za brigu u najvećem broju slučajeva. Kod manjeg broja porodilja, prvenstveno onih koje su rađale više puta, onih koje imaju urođeno slabo karlično dno, kao i kod onih koje rade teže poslove u babinama, može se desiti da se materica spusti niže od prvobitnog položaja (prije
trudnoće), i ostane u tom položaju, što može dovesti  do određenih problema kasnije.

Mislim da to nije slučaj kod vas, jer ste u mlađoj životnoj dobi, a i navedeni slušajevi su prilično rijetki, te zbog toga ne trebate brinuti previše, uz uslov da sami ne pogoršavate situaciju. Pod pogoršavanjem mislim na fizički rad koji dovodi do povećanja pritiska u trbušnoj duplji, koji se prenosi na karlično dno, a koje, opet, održava matericu na mjestu na kojem treba da bude.

Dijete od dvije godine, samo da napomenem, ima dovoljno težine da se nosanje istog može smatrati fizičkim radom. I, što se krvi u stolici tiče, najvjerovatnije su manji hemoroidi u pitanju, prolaznog karaktera,koji znaju nekad da puknu, ne dajući nikakve teže posljedice.

Naredni nalazi za uspješno začeće?

2. Pitanje: Poštovani doktore, htjela bih Vase mišljenje: imala sam spontani prije dvije godine, urađena mi je kiretaža, na kontroli poslije sve je bilo u redu. Nakon toga utvrđena mi je trombofilija! Prolaktin mi je bio povišen ali endokrinolog mi je uključio terapiju i sad je dobar.

Suprug je radio spermiogram, nalaz je uredan, ali do trudnoće ne dolazi. Menstruacije redovne na 28 dana, a folikulometrijom mi je utvrđeno da imam ovulacije. Zanima me šta dalje da radimo? B. (32)

Odgovor: Poslije godinu dana nezaštićenih odnosa, ako ne dođe od trudnoće, treba ozbiljno i sistematski odraditi dijagnostiku infertiliteta kod oba partnera. Neke stvari, poput spermiograma, treba uraditi odmah, jer je besmisleno ići sa obimnim i dugotrajnim pretragama kod žene, ako muškarac ima loš spermiogram. Vi ste to već uradili, pa je sada vrijeme da se posveti pažnja vama.

Prva stvar kod parova koji pokušavaju ostati u drugom stanju, jeste provjeriti prohodnost jajovoda, jer ako su oni neprohodni od trudnoće prirodnim putem nema ništa. Uporedo sa tim se radi hormonski status, i UZV pregled, da se ustanovi da li ima nešto što odstupa od normale.

Prolaktin je mogao davati probleme dok je bio povišen, ali ako je on u granicama referentnih vrijednosti, nije uzrok infertiliteta gotovo sigurno.

Sa trombofilijom je malo drugačije, jer ona daje probleme u trudnoći, koji se rješavaju određenom terapijom. Na kraju da rezimiram – vrijeme vam je da se ozbiljnije posvetite problemu koji imate.

Ja ne znam šta da radim

3. Pitanje: Poštovani, majka sam 10-mjesečne bebe i imam problema sa ciklusom. Naime, isti se vratio 6 mjeseci nakon porođaja i evo već četiri mjeseca ja krvarim na svakih 15-ak dana po 4-5 dana. Srećom, to je oskudno.

Uradila sam prije par dana UZ pregled i doktor je vidio šest cisti: najveća od 56 mm i 37 mm, dvije ciste od 23 mm i još dvije
od 21mm. Predložio je kontraceptive, ali to bi značilo i prestanak dojenja. Kako mi je izričito zabranjena upotreba kontraceptiva od strane hematologa i endokrinologa, zbog mutacije na PAI genu 4g/4g i Hasimoto sindroma, ja sada ne znam šta da radim?!

Takođe, smatram da je suludo biti na kontraceptivima do menopauze, jer sa nepucanjem folikula u vrijeme ovulacije imam problema posljednjih 15-ak godina. Pozdrav, Dragica S. (38)

Odgovor: Cistama koje su viđene na UZV pregledu treba posvetiti pažnju. Generalno se uzima granica od 5 cm, do koje se cista prati, a poslije uklanja, kad pređe tu veličinu. Gotovo sigurno su ciste uzrok•poremećaja menstruacije, jer je najveći broj njih hormonski aktivan, pa samim tim mijenjaju delikatnu hormonsku ravnotežu koja je potrebna za normalne cikluse.

Trebate uraditi tumorske markere, i u zavisnosti od dobijenih rezultata odlučiti da li želite operativno ukloniti ciste, ili ih još neko vrijeme pratiti UZV pregledima.

Tumačenje nalaza

4. Pitanje: Prije skoro mjesec dana zbog missed ad rađena mi je kiretaža. Međutim,  nakon toga ponovljena mi je kiretaža zbog zaostalog sadržaja u materici (zaostala krv). Dobila sam PH nalaz poslije Residua post. Možete li da mi protumačite sljedeće:

MIKROSKOPSKI OPIS: U primljenom materijalu analiziranom u cjelosti ne uoči se morfološki raspoznatljiiv resica horiona.

PATOHISTOLOSKA DIJAGNOZA: Particuale deciduae precipuae necroticae et inflammatae

Odgovor: Uredan nalaz- nije nađeno zaostalo aktivno posteljično tkivo, već mali djelići koji su u poodmakloj, i uobičajenoj fazi nekroze, tj. raspadanja i inflamacije, kao posljedica normalnih odbrambenih procesa u organizmu.