Danas su za vrijeme porođaja dozvoljeni čak i lagani obroci! Saznajte koje stvari su se promijenile posljednjih nekoliko godina kada je u pitanju rađanje bebe…

Mnoge žene od malena slušaju da je porođaj nešto “strašno”. Međutim, način na koji su se porađale naše bake, pa i mame, mnogo se razlikuje od načina na koji se žene danas porađaju.

Evo kakve prakse su, kada je porođaj u pitanju, primjenjivale nekad, a kako to izgleda danas:

Nekada: Carski rez je bio zakazivan između 37. i 38. nedjelje.
Sada: Morate biti u drugom stanju najmanje 39 nedjelja da bi doktor zakazao intervenciju.

Ovih nekoliko posljednjih nedjelja nisu ni malo prijatne, ali na taj način postoji šansa da porođaj krene i prirodnim putem. Bebe rođene prije 39. nedjelje mogu imati zdravstvenih problema, kao i probleme u razvoju. Međutim, Američki koledž akušera savjetuje da bi doktori trebalo da čekaju čak i do 41. nedjelje, pa tek onda da zakazuju carski rez.

Naravno, postoje i neki izuzeci. Ukoliko postoje komplikacije kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes ili neki drugi faktor rizika, doktor može zakazati carski rez i mnogo ranije, jer je tako sigurnije i za bebu i za mamu.

Nekada: Za vrijeme porođaja žeđ se gasila samo kvašenjem usana.
Sada: Možete piti vodu, čak i uzimati lagane obroke.

Natopljena gaza za gašenje žeđi koristila se još prije 50 godina kada su žene primale opštu anesteziju ukoliko bi imale carski rez ili bile pod većim rizikom od aspiracije. Danas, većina budućih mama umjesto opšte anestezije prima epidural ili spinalnu anesteziju. Savremene metode davanja opšte anestezije, takođe u velikoj mjeri smanjuju rizik od aspiracije. Kao rezultat toga napici poput vode, soka, pileće supe i kafe su dozvoljeni.

Neki doktori takođe dozvoljavaju lagane obroke, jer mnoga istraživanja pokazuju da nema bojazni od hrane neposredno pred porođaj. Jedna studija je čak pokazala da lagani obroci povećavaju zadovoljstvo žene za vrijeme porođaja. Naravno, treba paziti na masnu ili teško svarljivu hranu, jer mnogo žena tokom porođaja može da povrati.

Nekada: Epidural se nije davao dok žena ne bude četiri do pet centimetra otvorena.
Sada: Ne mora da se čeka!

Ljekari su nekada smatrali da ako biste dobili prerano epidural, povećala bi se šansa za carski rez. Međutim, nove studije su ustanovile da to nije tačno. Neke od studija su pokazale i da žene koje dobiju epidural ranije imaju kraći porođaj.

Nekada: Doktori su radili carski rez ukoliko bi porođaj trajao predugo.
Sada: Porođaj može da traje koliko god.

“Ispostavilo se da su doktori imali pogrešnu sliku o tome koliko bi porođaj mogao da traje zapravo”, objašnjava ginekolog Ejron B. Kohej iz Portlenda. On kaže kako bi ljekari, ali i buduće mame trebalo da budu strpljiviji.

Nekada: Žene koje su imale carski rez uglavnom su se i svaki sljedeći put porađale na taj način.
Sada: Doktori savjetuju budućim mamama da drugo dijete na svijet donesu prirodnim putem.

Nekada je bilo tako da ukoliko ste imali jedan carski rez, imaćete ih još ako ostanete u drugom stanju. Međutim, doktori sada kažu da za vaginalni porođaj nakon carskog reza ima mnogo više šansi. “Svaki carski rez povećava rizik od brojnih komplikacija, kao što su obilna krvarenja, infekcije i poremećaji placente, što može biti opasno po život”, objašnjava doktor Kohej.

Nekad: Doktori su odmah presjecali pupčanu vrpcu.
Sada: Doktori tek nakon nekoliko minuta presjecaju pupčanu vrpcu.

Godinama se primijenjivala standardna procedura da se odmah po rođenju pupčana vrpca sječe. Međutim, nakon nedavnog istraživanja ta praksa je prestala da se primjenjuje, jer je utvrđeno da odlaganje presjecanja pupčane vrpce može da poveća nivo gvožđa u krvi novorođenčeta i smanji rizik od anemije kod novorođenčeta. “Placenta pulsira poput otkucaja srca i na taj način povećava dotok krvi kod novorođenčeta, što može da smanji rizik od anemije čak šest mjeseci nakon porođaja”, objašnjava Ketlin Berčelman, pedijatar u dječijoj bolnici Sent Luis. Jedino loše što može da se dogodi ukoliko se čeka previše na presjecanje pupčane vrpce je povećan rizik od žutice, koja se lako tretira.

Nekada: Epiziotomija je bila rutinska intervencija.
Sada: Epiziotomija se radi samo kada je neophodno.

Nekada se smatralo da rez žena koje nisu suviše elastične i koje na porođaju “popucaju”, teže zarasta i teže se ušiva od reza koji je nastao epiziotomijom. Međutim, na osnovu više studija, ustanovljeno je da to nije tačno. Naime, studije su dokazale da je rezu nastalom od epiziotomije potrebno više vremena da zaraste, a isto tako izaziva veći bol od “prirodnog reza”, moguće su infekcije i povećan je rizik od inkontinencije mjesecima ili godinama nakon porođaja.

Epiziotomije su svakako ponekad neophodne, kao u situaciji kada je beba u opasnosti, pa doktor mora da ubrza porođaj. Međutim, u mnogim zemljama, kao i u našoj, epiziotomija se i dalje rutinski obavlja.

Izvor: yumama.com