pedijatrica TodorovicSvakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak–ljekar Ljiljana Todorović, zaposlena u Pedijatrijskoj ambulanti “Bambi” u Banjaluci.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Petovalentne vakcine u apoteci

1.Pitanje: Poštovana dr Todorović, zanima me kakvo je Vaše mišljenje što se tiče petovalentnih vakcina koje se kupuju u apoteci? Da li oni ispoštuju hladni lanac i da li ih preporučujete kao pedijatar ili ste ipak protiv takvog načina davanja vakcina? Veliko hvala! B. V.

Odgovor: Poštovani, odlukom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, više nije dozvoljeno davanje vakcina u privatnim ambulantama na području RS, tako da se vakcinisanje djece vrši isključivo u vakcinalnim centrima, koji nabavljaju vakcine, poštujući hladni lanac nabavke i davanja vakcina. 

Prije uvođenja zabrane davanja, roditelji su kupovali vakcine u apotekama i uz naše instrukcije ih dopremali u ambulante, tako da je hladni lanac bio ispoštovan i nije bilo nikakvih problema.

Ono što je najvažnije, i jedan i drugi vid vakcinacije pruža adekvatnu zaštitu od zaraznih bolesti protiv kojih se djeca vakcinišu.

Iskašljavanje šlajma kod 7-mjesečne bebe

2. Pitanje: Poštovana, beba ima sedam mjeseci, povremeno kašljuca, možda 4-5 puta u toku dana. U pitanju je produktivni kašalj i po zvuku se čuje da izbacuje šlajm. Molim Vas da mi odgovorite, da li da joj uključim neki biljni sirup za iskašljavanje ili da pustim da ide prirodnim tokom? Inače, beba nije imala temperaturu, ali je imala virozicu koja je trajala 2 dana. Hvala! V. Č.

Odgovor: Poštovani, nakon virozice koja je trajaja nekoliko dana, normalno je da se sluznica disajnih puteva čisti tako da stvara određenu količinu sekreta, odnosno šlajma. Ukoliko je opšte stanje bebe dobro, te ona nema povišenu tjelesnu temperaturu i nema problema prilikom hranjena i spavanja, potrebno je čistiti bebin nos više puta dnevno fiziološkom otopinom ili bijelim sljezom i dati joj biljni sirup za iskašnjavanje nekoliko dana, npr. od jagorčevine ili bršljana, da joj olakšate iskašljavanje šlajma.

Redovno pratite bebino stanje i ukoliko primjetite pogoršanje u vidu intenzivnijeg kašlja, obilnijeg sekreta ili povišene tjelesne temperature, odvedite bebu Vašem pedijatru na pregled.

Upotreba hodaljki – da ili ne?

3.Pitanje: Kada početi koristiti hodaljke za djecu i da li ih uopšte koristiti? Unaprijed hvala! Tanja

Odgovor: Poštovani, ortopedi i fizijatri nikako ne preporučuju upotrebu hodaljki. Ukoliko je kod djeteta prilikom redovnih savjetovališta primijećeno bilo kakvo odstupanje od normalnog neurofiziološkog razvoja, te da je dijete eventualno imalo problema sa kukovima, u tim slučajevima ni pedijatri ne preporučuju upotrebu hodaljki.

Međutim, u slučajevima da nije bilo takvih problema, te je dijete na vrijeme usvojilo  obrasce okretanja, podizanja, sjedenja, hodanja (što se i kontroliše prilikom svakog  savjetovališta), možete ga staviti u hodaljku najduže 20-30 min dnevno, s tim da mora prije toga samostalno da sjedi i pomalo da pravi prve korake.