Roditelji prijevremeno rođene djece iz Republike Srpske uručili su, povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, pletene kapice i čarapice, te pelene i igračke za ovu djecu na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske u Banjaluci.

Prijevremeno rođenje glavni je uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi glavni uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra.

DSC_2809

Prijevremeno rođenom bebom smatra se svaka beba rođena prije punih 37 sedmica gestacije, koja obično ima manje od 2.500 grama na rođenju.

DSC_2793

Bebama sa vrlo niskom težinom na rođenju smatraju se bebe rođene sa manje od 1.500 grama i obično su rođene prije 32. gestacijske nedjelje.

DSC_2855

Osoblje Klinike za dječije bolesti sugerisalo je roditeljima da osnuju Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece, da bi se lakše izborili sa problemima i skrenuli pažnju institucija na sebe i na najmlađe heroje društva.

– Dugo sam se nosila mišlju kako imamo sve veći broj beba koje se rađaju prije termina, odnosno sve je više beba koje su rođene ispod 28. nedjelje gestacijske dobi. Što je beba nezrelija, manje tjelesne težine i niže gestacije to su veći problemi sa tom bebom u liječenju na našoj Intezivnoj njezi. Mi smo uspješni u liječenju, pružamo mnogo tim pacijentima, borimo se da prežive, ali prosto ne stižemo da se bavimo tom psihološkom podrškom, iako se trudimo da svakodnevno roditeljima dajemo informacije i sa njima pričamo, ali ipak nedostaje taj aspekt podrške – rekla je Vesna Novaković, šef Odjeljenja intenzivne njege i terapije na ovoj klinici dodajući da se nada da će uspjeti da animiraju državne institucije i sve one koji su u mogućnosti da ih finansijski podrže u nabavci aparata koji su neophodni kako bi uopšte prijevremeno rođene bebe preživjele.

DSC_2865

U zavisnosti od gestacijske nedjelje u kojoj su rođena, procenat prijevremeno rođene djece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do 60 odsto, pri čemu su najčešći problemi kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prijevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida, mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje i cerebralna paraliza.

DSC_2847
Neposredno nakon rođenja, prijevremeno rođena beba je odvojena od majke zbog neophodnosti posebnog liječenja i njege, koji su veoma komplikovani i najčešće zahtijevaju intenzivnu njegu.

DSC_2868

Jedna od takvih mama je i mama dvogodišnjeg heroja Viktora, Banjalučanka Jelena Glišić koja je i inicijator humanitarne akcije tokom koje su se sakupljale kapice i čarapice za prijevremeno rođene bebe, a koje su neophodne da ih ugriju na odjelu Intezivne njege u Banjaluci:

Prvi plan u narednom periodu je osnivanje Udruženja prijevremeno rođene djece na nivou Republike Srpske. Iskreno se nadam da ćemo već početkom sljedeće godine početi nekolicinom mama razgovore o tome i da ćemo iduće godine na ovaj datum doći sa Udruženjem.

Imamo veliku podršku stručnog osoba sa odjela Intezivne njege, a što se tiče organizacije, između ostaloga, pominjem vaš medij koji se prvi uključio kao podrška, DM drogerija koja je poklonila stvari koje su neophodne za bebe te ostali mediji koji su propratili ovu aktivnost – rekla je za portal Banjalucanke.com Glišićeva.

Akcija je trajala sedam dana tokom koje su svi koji su bili u mogućnosti dostavljali potrebne stvarčice u butik Bubsi beba u Banjaluci.

DSC_2840

DSC_2843

DSC_2855
Cilj obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece je svjesnost o prijevremenom rođenju i skretanje pažnje javnosti na problem prijevremenog rođenja, odnosno rođenja prije 37. sedmice trudnoće.

DSC_2844

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se godišnje prijevremena rodi 5 miliona djece, od čega je milion beba sa smrtnih ishodom.

Redakcija portala Banjalucanke.com zahvaljuje se svim pratiteljkama koje su učestvovale u pomenutoj akciji i doprinijele da prijevremeno rođene bebe koje se nalaze na odjelu Intezivne njege UBKC Banjaluka dobiju kapice, čarapice, ali i ostale odjevne predmete poput benkica, kompletića, dekica i slično. 

Foto: Ognjen Crnobrnja