zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Cista u trudnoći

1. Pitanje: Poštovani, u drugom sam mjesecu trudnoće. Na ultrazvučnom pregledu utvrđivanja trudnoće, otkrivena mi je i cista na desnom jajniku, anehogena formacija, kako glasi dijagnoza veličine 4,2 x 5,0 cm. Što se tiče trudnoće, doktor mi je rekao da je u potpunosti uredna, i da cista neće predstavljati nikakav problem. Zanima me i Vaše mišljenje, budući da sam zabrinuta da li ta cista može uticati na trudnoću. U pitanju je prva trudnoća, dosad nisam rađala. Unaprijed
hvala. Dragana (25).

Odgovor: Ciste generalno ne utiču na tok trudnoće. Međutim, kako se radi o cisti koja je granične veličine za operativno uklanjanje, a uzimajući u obzir i to da ste na početku trudnoće, trebate provjeriti tumorske markere. Ukoliko isti budu u granicama normale, nema razloga za brigu, te je potrebno samo periodično pratiti cistu. Ovo praćenje Vam neće predstavljati problem, jer će se raditi u sklopu redovnih pregleda koje svako redovno vođenje trudnoće podrazumijeva.

Polip na lijevoj strani, plod na desnoj

2. Pitanje: Poštovani, u maju ove godine sam saznala da imam polip od 17 mm unutar materice. Doktor mi je rekao da to nije ništa opasno, osim što može da poremeti ciklus i utiče na začeće i trudnoću. Prošli mjesec mi je kasnilo i kada sam otišla na kontrolu, isti taj doktor mi rekao da sam u drugom stanju pet nedjelja. Bila sam potpuno zbunjena, nisam znala ni kako reagovati. Rekao mi je da zaboravim na polip i da pokušamo da radimo sve da održimo ovu trudnoću. Polip je na lijevoj strani, plod na desnoj. Prošle sedmice sam bila, srce kuca, veličina ploda u šestoj nedjelji je 7.6 mm. Pijem utrogestan. Sljedeća kontrola mi je za deset dana. Ja jos uvijek ne znam šta da radim, koliko je to sigurno i kakve su šanse da trudnoća opstane bez komplikacija, osim da redovno idem na kontrole. Inače, imam ćerku od 14 godina. Želim tu bebu i to je jedino u šta sam sigurna. SP (36)

Odgovor: Polipi, kao taj što vi imate, najčešće ne daju neke ozbiljnije tegobe ili simptome, i zbog toga se u velikom broju slučajeva otkriju usput, prilikom ultrazvučnog pregleda. Poznato je i da mogu otežati ostajanje u drugom stanju, te se po pravilu uklanjaju kod žena sa tom vrstom problema. Iako postoje neka istraživanja, po kojima polipi povećavaju šanse za pobačaj, ti rezultati nisu toliko ubjedljivi da bi se savjetovalo uklanjanje kod svih žena koje su u reproduktivnoj dobi.

 Uzimajući navedeno u obzir, ne preostaje mi ništa drugo osim da Vam poželim sreću u daljem toku trudnoće, i izrazim vjerovanje da će ista proći uredno, jer su šanse za pozitivan razvoj situacije ipak dosta veće od onog negativnog.

HPV vakcina

3. Pitanje: Poštovani, interesuje me Vaše mišljenje o HPV vakcini. Da li je neophodno vakcinisati djevojčice ukoliko nemaju porodične predispozicije? I da li tijelo može negativno reagovati na vakcinu? Imam ćerku od 12 godina. Vakcinacija će biti dobrovoljna i ja se bojim da ne donesem pogrešnu odluku kad je u pitanju moja ćerka. Unaprijed zahvalna, Irena (35)

Odgovor: Oko vakcinacija, bilo koje vrste, se zadnjih godina vodi prilično velika polemika. Moje mišljenje je da se, kada se govori o nekim vakcinama koje su već decenijama u upotrebi, treba vakcinisati. Kada govorimo o HPV vakcinaciji, tu je situacija nešto drugačija, jer sama vakcina nije u upotrebi toliko dugo, te još uvijek ne postoji dovoljno velika baza podataka na osnovu koje bi se mogli sagledati sve moguće posljedice upotrebe iste. Zbog ovoga nemam formiran definitivan stav po ovom pitanju, i jedini savjet koji vam mogu dati jeste taj da odvojite neko vrijeme i pokušate se što bolje informisati prije donošenja odluke, koja će na kraju, ipak, zavisiti od Vas.

Otklanjanje hormonske spirale

4. Pitanje: Poštovani! Koristilla sam Mirenu šest godina, ali nažalost nisam je mogla odstraniti prirodnim putem već pod anestezijom. Ljekar mi je objasnio da je to poput neke vrste kiretaže. 03. oktobra 2015. sam dobila menstruaciju i došla sam odmah da je odstranim ali sam dobila termin sutradan. Nisam krvarila, pila sam antibiotike i sve je bilo u redu.

Odnose sam imala uz korištenje kondoma i jako sam bila pažljiva zbog neželjene trudnoće.

Odstranjivanje Mirene je bilo 04. oktobra 2015., a ja još nisam dobila menstruaciju što me jako brine i čini nervoznom.

Molim Vas za savjet i hvala unaprijed! Nina (36)

Odgovor: Navešču dvije moguće opcije: prva je trudnoća, i u tom slučaju trebate otići na ginekološki pregled, ili uraditi Beta HCG u nekoj laboratoriji, pa na osnovu rezultata odlučiti šta dalje.

Druga opcija je izglednija – Mirena je hormonska spirala, i kao i sa svim drugim hormonskim preparatima, potrebno je da se organizam adaptira na nastalu promjenu. Kako je, recimo, potrebno tri do šest mjeseci da se organizam adaptira na uvođenje hormonske terapije (pilule, ili u ovom slučaju Mirena), potrebno je neko vrijeme, istina kraće, da se prilagodi i na prestanak korištenja. Ako je ovo u pitanju, a s obzirom da je rađena kiretaža, poslije koje je sigurno ultrazvučnim pregledom ustanovljeno da je sve u redu sa unutrašnjim organima, smatram da će sve biti u redu, po isteku nekog kraćeg vremenskog perioda.