pedijatrica TodorovicSvakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak–ljekar Ljiljana Todorović, zaposlena u Pedijatrijskoj ambulanti “Bambi” u Banjaluci.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

Bjelanjak prije MMR vakcine

1.Pitanje: Poštovani doktore, da li beba treba probati bjelanjak prije primanja MMR vakcine?

Beba ima 11,5 mjeseci, a vakcinu bi trebala da primi dva dana nakon prvog rođendana. Inače, u ishranu sam joj već uvela žumanjak i nije do sada imala nikakve alergijske reakcije. Unaprijed hvala. Mira

Odgovor: Poštovani, potrebno je da dijete prije primanja MMR vakcine proba bjelanjak, zbog mogućih ukrštenih alergijskih reakcija na bjelanjak i MMR vakcinu. Bjelanjak se uvodi u ishranu postepeno, sa punih 11 mjeseci starosti bebe, na isti način kao što ste uvodili i žumanjak u ishranu. Ukoliko se pojavi neki oblik alergijske reakcije, vakcina se odgađa, a dalje se vrše dodatna alergijska ispitivanja.

Da li djeca trebaju pomoć logopeda?

2.Pitanje: Poštovana dr Todorović, blizanci u dobi od pet godina i 4 mjeseca ne mogu izgovoriti glas “R”, umjesto R izgovaraju J! Molim Vaše mišljenje, trebaju li djeca pomoć logopeda? Pedijatar kod kojeg su djeca registrovana kaže da nema potrebe za logopedom? Lijep pozdrav, D.

Odgovor: Poštovani, moje mišljenje je da djeca trebaju otići na pregled logopeda. Različiti poremećaji govora su dosta česti kod predškolske djece, te iz tog razloga logopedi preporučuju da se djeca upućuju njima prije polaska u školu, jer su rezultati njihovih tretmana bolji što je dijete mlađe. Prije nego se dijete uputi logopedu, preporučljivo je uraditi i kompletan pregled od strane ORL specijaliste.

Uvođenje nemliječne hrane

3. Pitanje: Poštovanje! Interesuje me kada treba bebi koja se doji početi sa uvođenjem nemliječne hrane. Kada se uvode užine, doručak, ručak i večera, i kako se polako odvikava od dojenja? Unaprijed hvala. M.K.

Odgovor: Poštovani, uvođenje nemliječne ishrane treba početi kada beba napuni četiri mjeseca.  Ukoliko beba ima druge zdravstvene probleme ( npr. probavne smetnje, hronična oboljenja, alergijske reakcije, izražene ekceme po tijelu…) , tada se uvođenje nemliječne ishrane odgađa u dogovoru sa pedijatrom. Prvo se uvode sokići ( jabuka, mrkva, kruška, breskva…) kao međuobrok, uz žitarice ( bezglutenske ) kao zamjena jednog mliječnog obroka. Kada beba proba različite sokiće, može se uvesti i voćna kašica, takođe kao zamjena za jedan mliječni obrok.

Između petog i šestog mjeseca, bebi treba početi davati i jedan obrok od povrća ( tikvice, mrkvice, riža, krompir …) uz postepeno dodavanje mesa ( piletina, teletina).

Tako da beba već sa punih šest mjeseci treba imati tri nemliječna obroka ( voće, povrće i žitarice) uz ostale mliječne obroke.

Dojenje se može naglo prekinuti sa medikamentima ukoliko postoji medicinska indikacija, a postepeno odvikavanje dojenja se vrši sa zamjenom adaptiranim mliječnim formulama ili kravljim mlijekom, u zavisnosti od uzrasta djeteta.  

Uvodite jedan obrok dnevno adaptiranim ili kravljim mlijekom umjesto dojenja par dana, pa zatim i svaki sljedeci. Tako ćete postepeno smanjivati i količinu mlijeka koja se stvara u dojkama. 

Gotove kašice i sokići

4. Pitanje: Poštovani, interesuje me uvođenje čvrste hrane bebama od 4 mjeseca pa na dalje. Kojim redosljedom ide voće i povrće, žitarice , meso itd.?

Molim za Vaše mišljenje o gotovim kašicama i sokićima, posebno o sastojcima istih?! Ako beba do godinu dana ne smije konzumirati šećer, a na kašici i sokiću stoji u sastojcima (čak i Frutek) ili koncentrovani sok od limuna ilii narandže, a agrumi se daju tek poslije prvog rođendana.

Hvala! Srdačan pozdrav. Sanja

Odgovor: Poštovani, što se tiče uvođenja čvrste, odnosno nemliječne hrane, možete pročitati odgovor na prethodno pitanje.

Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite prirodne neprskane namirnice, ili bar iz organskog uzgoja, preporučujem da sami pravite sokiće i kašice.

Konzumiranje šećera nije preporučljivo u prvoj godini života, iako se male količine dodaju u gotovim sokićima, koje nisu škodljive za zdravlje djece, tako da ih možete bezbjedno davati, ukoliko niste u mogućnosti sami ih praviti. Agrumi se ne bi smjeli davati do prvog rođendana, bez obzira šta je navedeno na deklaraciji sokića.