Inicijativa građana za očuvanje dječijeg igrališta u Bulevaru vojvode Živojina Mišića u naselju Boriku, nije dobila podršku Skupštine grada.

Skupštinska rasprava trajala je nekoliko časova i odluku su odbornici donijeli u utorak kasno u noć.

Kroz izmjenu regulacionog plana taj prostor je Srpska pravoslavna crkvena opština zatražila za izgradnju crkve što je podijelilo mišljenja javnosti i žitelja tog naselja.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da je inicijativa građana i zahtjev crkve legitiman.

– Gradu trebaju zelene površine i igrališta ali i da se gradi i razvija. Teško je naći uvijek pravu mjeru ali to je posao planera koji koji trebaju napraviti prijedloge – naveo je Gavranović i naglasio da lokacija nije određena napamet već da je struka dala posljednju riječ, te da je iznenađen nastupom predlagača inicijative.

–  Nastup ljudi nosilaca inicijative je bio neprimjeren i na momente nekulturan – istakao je Gavranović.

Član Građanske inicijative za Borik Miodrag Dakić rekao je da nije iznenađen odlukom i da neće odustati. Najavio je i razgovor sa predstavnicima crkve.

Njegova koleginica Sanda Vukojević je rekla da je razočarana diskusijom odbornika.

– Diskusija se svela na to ko je za a ko protiv crkve, ko je kad kršten i dokazivanja pravoslavlja i srpstva – rekla je ona.

Odbornika SNSD-a Draško Ilić je rekao da je inicijativa legitimno pravo, ali da je politika umiješala prste.

– Neki su htjeli da glasanjem za prikupe poene misleći da će tako dobiti 5.000 građana Borika – naglasio je Ilić.

Boran Bosančić, odbornik DNS-a, je rekao da su oni željeli poštovati volju potpisnika peticije.

Kao kompromis predložili smo da se prihvati inicijativa ali da se napravi elaborat koji bi rekao koja druga površina bi bila adekvatna za izgradnju crkve – rekao je Bosančić.

Glasanje

O sudbini ove inicijative glasala su 22 odbornika. 

Inicijativu su podržala četiri odbornika DNS-a, dva iz SDS-a i po jedan iz PDP-a, iz reda nacionalnih manjina i samostalni.

Protiv inicijative ruku je diglo sedam odbornika SNSD-a i jedan iz DP-a. Njima su se pridružili i po jedan samostalni i nezavisni odbornik.

Uzdržani su bila dva odbornika SNSD-a i jedan nezavisni.

ZA (9):

Budmir Balaban, Boran Bosančić, Nenad Šibarević, Braco Plavšić, Slobodan Lukić, Zoran Talić. Aleksandar Petković, Mladen Kajkut i Marinko Dragišić.

PROTIV (10):

Nenad Grbić, Darko Sabljić, Dušan Čajić, Draško Kremenović, Draško Ilić, Goran Bursać, Radomir Jović, Marinko Umičević, Momir Božić i Marinko Jaćimović.

UZDRŽANI (3):

Zdravko Josipović, Nenad Talić i Ranko Baroš.

ODSUTNI (9):

Duško Račić, Mirna Savić Banjac, Aleksandar Zolak, Draženko Ninić, Vladimir Mirošljević, Mira Galić, Milan Milaković, Đorđe Umićević i Milan Granula.

Procedura

Pošto je završen javni uvid o izmjeni Regulacionog plana (RP)  na koji se mogle dostaviti primjedbe i sugestije, sada slijedi pravljenje prijedloga novog RP.

On se upućuje u skupštinsku proceduru o čijoj sudbini na kraju odlučuju odbornici.

Izvor: glassrpske.com,banjaluka.net