Đuro Opačić iz naselja Kuljani uzgojem golubova se bavi iz ljubavi, a većinu golubova podijeli prijateljima i poznanicima.

Za ovu vrstu ptica interesuje se još od šeste godine, kada je na poklon dobio dva para golubova.

“Golubarstvom se bavim skoro čitav život, u šestoj godini sam prvi put dobio dva para golubova i poslije sam ih imao na stotine”, priča Opačić, dodajući da trenutno ima 84 goluba.

Uzgaja sisački prevrtač i turski tapšač, poznatiji kao mardin, a čest je posjetilac sajmova u okruženju, te je osim u Banjaluci izlagao u Prijedoru, Mostaru, Zenici, Somboru i Novom Sadu, gdje se sajmovi održavaju redovno.

Na sajmovima se gleda samo njihov izgled, odnosno nema takmičenja. U kolekciji golubova koju nosim na sajam bude osam komada, a ako ima više izlagača u istoj boji i rasi, onda i manje”, rekao je Opačić.

Golubove uglavnom poklanja onima za koje zna da će brinuti o njima.

“Ove godine sam uzgojio oko 180 golubova i donesem nešto sa strane da ne budu u srodstvu previše”, objašnjava Opačić.

Ovaj hobi košta ga godišnje  oko 1.500 KM, koje odu na hranu i lijekove pticama.

djuro opacic-2
Ne zna se ko je ljepši…

Kaže da i supruga uživa u ovom hobiju, ali da je to prije svega njegov hobi sa kojim mu počinje i završava dan.

“Ujutro ustajem u pet, popijem kafu i idem golubovima, onda na posao, a tako isto i poslije ručka obilazim golubove”, rekao je Opačić, inače šumar.

U planu mu je da napravi još jedan golubarnik u dvorištu, te u šali kaže: “Drugi kupuju stanove od 50 kvadrata, a ja pravim golubarnik.”

Inače, u Zalužanima Opačić nije jedini golubar, već ih ima još nekoliko.

Nema vakcina

Uzgoj golubova kod nas, kako priča Opačić, ponekad je težak jer na našem tržištu nema vakcina, a i veterinari malo pridaju pažnje kada su u pitanju sitne životinje.

Kako kaže Opačić, veterinari kod nas uglavnom liječe svinje, krave i pse, dok su sitne životinje poput goluba na neki način zanemarene.

Izvor: nezavisne