Medvjed koji je u nedjelju primijećen u banjalučkom naselju Rekavice uputio se prema kamenolomu Planina, saznaju “Nezavisne”.

“Kako sam čuo, sada se nalazi u zaseoku Grmaši. Mještani koji se tu nalaze rekli su da se uputio prema kamenolomu Planina, iznad Karanovca, gdje nema kuća i divlji je kraj, ali da bi tamo stigao mora proći kroz zaseoke Malići, Petrovići i dio Račića”, rekao je Darko Račić, predsjednik MZ Rekavice II.

Kako kaže, na potezu spomenutih zaselaka ima više od 50 domaćinstava.

“I prošle godine se jedan medvjed pojavio na istoj lokaciji i tada je završio kod kamenoloma, jer se gore nalazi mnogo košnica tako da je isti slučaj vjerovatno i sada”, ispričao je Račić.

Mještani kažu da se ne boje da će ih medvjed napasti, ali da je vrlo moguće da će pričiniti određenu štetu.

“Boje se medvjedi nas koliko i mi njih, tako da on neće napasti čovjeka. Ali zato se ne ustežu previše da ubiju ovcu, poruše košnice da bi izvadili med ili da žito povaljaju i pojedu kad je u sezoni”, rekao nam je jedan od mještana ove mjesne zajednice.

Nenad Grbić, predsjednik MZ Rekavice, rekao je kako se medvjedi stalno pojavljuju i da to nije ništa novo, te da je i on sam nedavno imao susret sa divljim životinjama.

“Ima njih kod nas stalno, pojave se pa nestanu. Ja sam prije neki dan naišao na 30 divljih svinja kako stoje na putu, na mjestu gdje nema kuća”, rekao je Grbić.

Inače, ukoliko bi došlo do kontakta medvjeda sa ljudima, kao što se nedavno desilo u Banjaluci gdje je ova zakonom zaštićena životinja ubijena, opravdanja za ovakav čin više ne bi bilo, budući da je u međuvremenu javnost upoznata s tim da lovačko društvo iz Kozarske Dubice posjeduje pušku za uspavljivanje.