Vanredna situacija u Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka – zbog kvarova na respiratorima, četiri prijevremeno rođene bebe hitno su prebačene u Beograd.

Na najvažnije pitanje, da li su bebe koje su ventilirane u aparatima u kojima se pojavilo ulje, bile zdravstveno i životno ugrožene, iz Klinike za dječije bolesti odgovaraju – bez obzira na kvar, zdravlje beba nije bilo ugroženo i neće biti nikakvih posljedica. Sve bebe smještene su na Insitutu za neonatologiju u Beogradu.

“Oni koji su to trebali, u dogovoru sa kolegama iz Beograda, stavili su ih na prioritet. Uredno su transportovana, bezbjedno stigla u Beograd”, rekao je Stojislav Konjević, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Banjaluka.

Od ukupno sedam aparata koje ima UKC, tri su prebačena u Sarajevo na popravku, a do kraja dana, kažu, jedan aparat bi trebalo da stigne iz Bijeljine. Kada su se tragovi ulja pojavili u respiratorima, niko ne zna.

“Nije bilo šanse da prodre kroz drugi dio aparata i da prođe prema izlazu, prema pacijentu, a da aparat sam od sebe ne prijavi da se to desilo, procedura je takva da osoblje sklanja taj aparat i uzima drugi”, izjavio je Sretko Rodić, šef Odjeljenja za upravljanje medicinskom opremom UKC Banjaluka.

Ventiliranje prijevremno rođenih beba u Republici Srpskoj radi se jedino u UKC Banjaluka. Rukovodstvo i ljekari UKC-a tvrde da se kvar mogao desiti bilo gdje i bilo kome.

“Znači mi sad imamo dovoljan broj respiratora da primimo bebe, samo nemamo dovoljan broj da primimo sve potrebe i onda smo u jednom trenutku odlučili – bolje da pošaljemo dvoje-troje djece u Beograd, koja bi sad bila zbrinuta, a da oslobodimo prostor jer ne znamo koliko će djece danas doći”, kazao je Mirko Stanetić, direktor UKC Banjaluka.

Da li Republika Srpska ima problem sa brojem respiratora, kada jedan ovakav nepredviđeni kvar, za koji i nadležni kažu da nije ništa strašno, izazove vanrednu situaciju – niko nije htio da pojasni. Direktor UKC, Mirko Stanetić, kaže da je to pitanje za Ministarstvo zdravlja. Do sredine naredne sedmice, tvrde, svi aparati će biti popravljeni i na broju.

Izvor: atv