Turbofolk-pank bend “Brkovi” iz Zagreba nastupa 18. decembra u Klubu studenata KSB u gradu na Vrbasu.

Povodom ovog koncerta basista “Brkova” Tomislav Kalousek Tomac je najavio spektakularan nastup za banjalučku publiku, istakavši da publika može očekivati veliki pank-folk tulum gdje niko neće ostati ravnodušan.

Bend “Brkovi” je uspio udaljene žanrove panka i folka spojiti u jednu melodičnu cjelinu. Od turbofolka koriste emotivne stihove spojene sa žestinom pank-roka i težinom hevi metala, dok njihove tekstove prožima direktan svirački stil. Basista “Brkova” navodi da je do ovakvog spoja došlo sasvim slučajno.

“Svi članovi benda su iz različitih projekat bendova, pa su tako svi pomalo dali udio u stvaranju te fuzije, što se dogodilo sasvim spontano“, dodaje Tomac.

On je naglasio da su svi članovi ovog popularnog sastava odrastali slušajući različite bendove i različite muzičke žanrove, tako da je to iskustvo moralo da ostavi traga na žanrovsko opredjeljenje “Brkova”.

Tokom ove godine postavi benda se pridružio i poznati virtuoz na gitari Emir Hot, koji je zamijenio gitaristu Prasca, koji je imao povredu.

Naš gitarista prilikom jednog koncerta zaigrao je košarku pa se ozlijedio, te smo bili primorani naći zamjenu. Što se tiče samog kontakta s Emirom, on je otkrio ‘Brkove’ i pohvalio koncept benda, nakon čega smo komunicirali i rodilo se prijateljstvo na prvi pogled”, dodaje Tomac.

Za bend kritičari su često govorili da su im tekstovi previše uvredljivi, na šta članovi ovog sastava imaju jasan stav.

“Nekome su naši tekstovi uvredljivi i zbog toga nas i ne slušaju, a tko nas sluša, ne doživljava to kao uvredu, nego kao životnu istinu”, naglašava Tomac.

Zagrebačke pankere vole podjednako i narodnjaci i rokeri, a basista dodaje da je od nastanka “Brkova” njihova publika bila mješovita.

“‘Brkove’ slušaju i doktori i klošari, pa tako i rokeri i narodnjaci. Mi nikad nismo pravili statistiku posjetilaca koncerata, ali po mom mišljenju u publici dominiraju rokeri”, dodaje Tomac.

Nastupi “Brkova” su često okarakterisani kao energični i otkačeni, ali je i stil oblačenja članova benda poseban. Tomac navodi da inspiraciju za scenski nastup svaki član benda smišlja sam za sebe, i da odjeću uglavnom pronalaze u bakinom ormaru, na buvljaku ili pronađu nešto iz smeća.

Izvor: nezavisne