pedijatrica TodorovicSvakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak–ljekar Ljiljana Todorović, zaposlena u Pedijatrijskoj ambulanti “Bambi” u Banjaluci.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

ZATVARANJE ŠAKA 5-MJESEČNE BEBE

1.Pitanje: Poštovana dr Todorović, zanima me Vaše mišljenje: naime, na redovnom pregledu prije mjesec dana, doktor je konstatovao da beba stara pet mjeseci još uvijek često zatvara šake sa palcem unutar šake. Pokazao nam vježbice i prije nekoliko dana na kontroli rekao je da je to sada znatno bolje i da još malo vježbamo palac jer su sad šake otvorene, ali palac „i dalje ide blago ka unutra, ne stalno, nego ponekad“.

Zanima me je li to ozbiljan problem? I još nam je pedijatar rekao kako ona stisne šake kada je iznenadi (npr. beba je ležala na peleni, doktor ju je naglo trgnuo ispod djeteta i ona u tom trenutku stišće šake). Nije li logično da će dijete na takav trzaj odreagovati, mene bi više brinulo da nije reagovala?! Hvala na savjetima. S.P.

Odgovor: Poštovani, prilikom redovnih pregleda u sklopu savjetovališta tokom prve godine života  kontroliše se i  neurološki razvoj djeteta. Provjerava se tonus mišića („napetost“) i neurološki refleksi. Ukoliko se primijete blaga odstupanja , roditeljima se pokazuju vježbice koje praktikuju redovno kod kuće, a na svakoj sljedećoj kontroli se prati napredak. To je slučaj i kod Vašeg djeteta, gdje je pedijatar uočio češće zatvaranje šaka, što je inače čest slučaj u tom uzrastu, te Vam pokazao vježbice da redovno radite kod kuće. Najvažnije je da je već na sljedećoj kontroli beba pokazala napredak, s tim da morate znati da je kod blažih odstupanja u tonusu potrebno vrijeme i da vježbe i dalje nastavite. Refleks kod bebe koji je uradio Vaš pedijatar kada se beba trznula sastoji se od nekoliko pokreta,a jedan od njih je i stiskanje šaka. Nema razloga za zabrinutost ako redovno vodite bebu u savjetovalište i pridržavate se savjeta Vašeg pedijatra.

AGRESIVNO PONAŠANJE

2.Pitanje: Poštovana, dijete staro 24 mjeseca počelo je da u pojedinim situacijama reaguje tako da nas udari, počupa ili ugrize. Tako se ponaša prema poznatim osobama, ponajviše prema nama, roditeljima. Kako da reagujem kada me, na primjer počupa za kosu? Hvala. Mila

Odgovor: Poštovana, djeca uzrasta od dvije godine često manifestuju unutrašnje emocije određenim obrascem  ponašanja, između ostalog i agresivnim ispadima usmjerenim najčešće prema članovima porodice. U pozadini takvog ponašanja može biti osjećaj napetosti, krivice, ljutnje ili pokušaja uspostavljanja kontrole u cilju zadovoljavanja sopstvenih potreba.  

U svakom slučaju, takvo ponašanje ne treba tolerisati, nego ga oštro prekinuti. Staviti djetetu do znanja da Vam nanosi bol i dominantno mu pokazati da je takvo ponašanje loše. Pokušajte povezati situacije u kojima se javlja agresija da bi prodrli u suštinu problema i identifikovali provocirajuće faktore. Trebaće Vam dosta strpljenja i istrajnosti u korigovanju agresivnih ispada, ali na duge staze, Vaše dijete će naučiti da nasilje nije put do rješavanja problema i dostizanja željenog cilja.

RAZLIKE MEĐU RODITELJIMA

3.Pitanje: Poštovana, ja sam mama koji ne bdi nad djetetom 24 časa. Osjećam prijekorne poglede mama, ali ima i onih koje mi  direktno kažu kako sam ja opuštena, kao da me nije briga za dijete. Okružena sam ženama koje su prezaštitnički nastrojene prema djeci, kako se nositi s tim? Kako vaspitivati dijete u vremenu tehnologija i zatvorenog prostora? Ja forsiram da mi dijete bude napolju, a pojedini se zgražavaju u stilu „prehladno je, prehladiće se“. Problem je što je to ogroman pritisak i počinjem da se pitam da li sam ja normalna… Napomenula bih da je moje dijete zdravo, prepuno energije i kreativno. Moje dijete zna da se igra napolju, ali je danas teško naći vršnjaka, jer su svi zatvoreni. S.S.

Odgovor: Poštovana, želja svakog roditelja je da omogući svom djetetu srećno i ispunjeno djetinjstvo. Prilikom ostvarivanja te želje, često su prezaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci i u zdravstvenom i u emotivnom smislu. 

Slažem se sa Vama da su djeca u današnje vrijeme sve više pod uticajem tehnoloških dostignuća, zatvorena u stanovima i kućama, okrenuta ka virtuelnom svijetu,  a sve su  manje prisutne nekadašnje dječije igre i zabave na otvorenim igralištima i dvorištima.  

Ali sa druge strane, svjedoci smo češćih zdravstvenih problema u dječijoj dobi, hroničnih oboljenja, epidemija alergijskih i imunoloških bolesti, itd.

Tako da je teško naći sredinu u svemu tome, da priuštimo djetetu neometano djetinjstvo a da ga sa druge strane zaštitimo od obolijevanja.

Ako je Vaše dijete zdravo , veselo i zadovoljno, nemojte se obazirati na tuđe komentare, jer svaka majka zna šta je za njeno dijete najbolje, ali nemojte ni osuđivati drugačije stavove i ponašanja drugih mama prema svojoj djeci, jer svaka majka želi i radi u najboljem interesu  svoga djeteta.