Sinoć je u na Trgu Krajine otvoren treći po redu Zimzograd koji se ove godine sastoji od 26 kućica.

Milana Domuzin, jedan od organizatora, rekla nam je na šta su najviše obraćali pažnju prilikom organizacije i ko im je pomogao da ovogodišnji Zimzograd upotpuni zimsku idilu.

“Prilikom otvaranja Zimzograda imali smo veliku navalu i iskreno govoreći, pozitivno smo iznenađeni jer nismo očekivali ovoliki broj ljudi. Nadamo se da će tako biti i u narednih 32 dana koliko će Zimzograd trajati.

Ovogodišnji Zimzograd vođen je dobrom idejom iz prethodne dvije godine i sve ono što nam je prije ostalo kao neki nedostatak težili smo sada da nadoknadimo. Posebno smo se posvetili vizuelnim efektima tj. dekoracijama. Kako bi ove dekoracije bile efektne i privukle pažnju posjetilaca, angažovali smo akademsku slikarku NinuPopović. Ona nam je radila ukrase za Deda Mrazovu, a ispoljavala je svoju kreativnost i na drugim kućicama.”

Uživajte u Fotogaleriji Zimzograda OVDJE.

Posebno su se fokusirali na dječiji program jer je prethodnih godina primijećena velika posjećenost “zimskom gradu” od strane najmlađih. Svakog vikenda u besplatnoj igraonici biće organizovana izrada nakita za jelku, pravljenje sapuna, mala školica glume i slikanja, pisanje pisma Deda Mrazu, itd.

Sinoćnja zabavna muzika saksofoniste Alberta navela nas je da se raspitamo i o muzičkim večerima koja su planirana.

Organizatorka nam je rekla: “Više smo se posvetili blažim muzičkim varijantama, dakle soul, akustik verzije, kvarteti. Doći će nam muzičari iz Slovenije, ali o tačnom danu koncerta bićete obaviješteni.”

Domuzinova je saopštila da imaju novitete i među izlagačima. Naime, naši izlagači nisu samo iz Banjaluke, već iz Gračanice, Trebinja, a i Moskve.

zg-35

Aleksej Švalov, vlasnik restorana Dom izBanjaluke, želio je da u svojoj kućici “Ruski dom” ponudi tradicionalna ruska pića i jela, ali i internacionalnu kuhinju.

“80% naše ponude je ruskog porijekla i to čajevi, vodka, peljmeni, boršč i dr. Od ostalih ponuđača u Zimzogradu, izdvaja nas činjenica da smo mi novi jer,koliko ja znam, u Banjaluci se do sada nije mogla kupiti ruska hrana.”

SP Tradicija izTrebinja predstavila se u kućici nazvanoj “Pršutić”.

“Mi nudimo ne industrijske proizvode od kojih izdvajamo pršut, med i sir. Očekujemo da će ovaj dio Zimzograda biti mjesto na kome će svi saznati šta je to tradicija, ali i prije svega kakvog je ona ukusa.”

Predstavnik “Zimzelene kućice” Boris Stupar izrazio je potrebu da svojim proizvodima razbije predrasude prema “zelenoj” hran i koja itekako može biti ukusna, ukoliko se pravi na pravi način.

“Vegansku, vegetarijasnku i sirovu hranau, hladno cijeđene sokove i smoothie pravimo od namirnica organskog porijekla bez štetnih materija. Vjerujemo da, ako zaineteresovanost za našu hranu nastavi biti ovolika kolika je bila na otvaranju, mi obavezno dolazimo i sljedećegodine.”

zg-9

“Zimzograd predstavlja odlično mjesto za druženje, mjesto na kome se može dobro popiti i pojesti. Takođe, mnogo je ljepše ukrašen u odnosu na prethodnu godinu, a i atmosfera je življa i veselija”, rekao je Stefan Kovačević, jedan od mnogobrojnih posjetilaca.

zg-19

Kompanija m:tel ponudila je mališanima fotografisanje sa Deda Mrazom, a da se to zaista mnogima svidjelo pokazuje veliki red ispred kućice “DedaMraza”.

zg-40

A kako je Vama bilo?

Autor: Banjalučanke.com/Dragana Kuzmanović, foto: Ognjen Crnobrnja